Ga naar Content
Zwart-witfoto van een druk straatbeeld met een grote groep wielrenners in een wedstrijd, mogelijk een beroepsevenement. Toeschouwers staan langs beide zijden van de smalle straat en sommigen staan op een brug en nabijgelegen daken. Gebouwen en een boot op
Haarlem

In een vloek en een scheet zag Jan (81) de Tour de France in Haarlem voorbijkomen

29 juni 2024, 08.08 uur · Aangepast 29 juni 2024, 10.32 uur
Door: Fred Segaar · Foto: Foto: Noord-Hollands Archief

Zoals wel vaker start de Tour de France dit jaar buiten Frankrijk. Het Italiaanse Florence is vandaag het decor van 'Le Grand Départ'. Nederland was zes keer het toneel van een Tourstart. De eerste keer was in 1954 in Amsterdam. Het peloton deed dat jaar in de eerste etappe naar Brasschaat (België) behalve de hoofdstad onder meer Haarlem en Zandvoort aan. Jan van der Horst was erbij en had de dag van zijn leven.

De latere profwielrenner Jan van der Horst (81) was een ventje van elf toen het Tourpeloton op 11 juli 1954 door Haarlem reed. Waar hij die dag precies heeft gestaan, durft de Haarlemmer niet te zeggen. "Volgens mij kwamen ze de stad in over de Buitenrustbrug, misschien hebben we daar ergens gestaan. Geef me even. Nee, ik kom er niet op. Maar vind je het gek, het is een tijd geleden."

Tekst gaat verder onder de video.

Tourstart Amsterdam 1954 - NH Nieuws

Wat hem wél altijd is bijgebleven, is 'de eeuwigheid' die hij en zijn jeugdvriend Wim Weuring hebben staan wachten. En dat het peloton 'in een vloek en een scheet' weer voorbij was. Van der Horst weet het niet exact meer, maar vermoedt dat ze later die dag naar de sigarenzaak op de Rijksstraatweg zijn gegaan. 

Daar werd dagelijks de uitslag van de etappe opgehangen. De mensen verdrongen zich voor de etalage, want televisie had je nog niet en op de radio werd evenmin dagelijks verslag gedaan. Zo kwam 'Jantje' erachter dat Wout Wagtmans de rit had gewonnen en zijn held Gerrit Voorting zeventiende was geworden.  

Tekst gaat verder onder de foto.

Huldiging van Gerrit Voorting na zijn zilveren medaille op de wegwedstrijd op de Olympische Spelen van Londen in 1948. - Foto: Foto: Noord-Hollands Archief

Voorting woonde bij hem om de hoek in de Rjinstraat in Haarlem-Noord en maakte deel uit van de in die jaren zo succesvolle Nederlandse ploeg. Amsterdam had de start in 1954 te danken aan ritzeges van Nederlandse wielrenners als Wout Wagtmans, Wim van Est, Jan Nolten en Gerrit Voorting begin jaren vijftig.

Of hij Voorting met zijn opvallende kop met zwart haar heeft ontdekt tussen al die andere renners, weet Van der Horst niet meer. Het was als klein ventje een uitdaging überhaupt iets te kunnen zien, want het was 'allejezus druk die dag'.

Van voetballertje tot bijna-tourrenner

Van der Horst was in die tijd nog een voetballertje bij Schoten, maar zou niet veel later de fiets ontdekken. Als lid van De Kampioen was hij in de jaren 60 één van de beste Nederlandse amateurrenners.

Hij won Olympia's Tour en werd in 1966 op het Circuit van Zandvoort Nederlands Kampioen. Twee jaar later nam ploegleider Ab Geldermans uit Beverwijk hem op in de selectie die deelnam aan de Tour de France. Maar Van der Horst maakte geen deel uit van de uiteindelijke ploeg.

Tekst gaat verder onder de foto.

Jan van der Horst in 1966 Nederlands amateurkampioen - Foto: Privéarchief Jan van der Horst

Onzeker geworden door een val een paar weken eerder in de Ronde van Luxemburg, had hij niet de volle overtuiging het vereiste knechtenwerk te kunnen doen voor kopman Jan Janssen, de latere winnaar. Hij stond zijn plaatsje af aan Henk Nijdam, die niet in de ploeg was opgenomen.

Van der Horst zei daar vorig jaar over: "Nijdam vond het jammer dat hij als oudere renner de Tour niet mocht rijden. Omdat ik als jonge coureur vermoedelijk nog vaak de kans zou krijgen om mee te doen, heb ik in een opwelling gezegd: 'Dan rij jij toch!' Stom, want ik heb de Tour daarna nooit gereden. En ze zeggen wel eens: als je de Tour niet hebt gereden, ben je eigenlijk geen echte wielrenner. Dat draag ik mijn hele leven met me mee."

Mont Ventoux

Hij mag de Tour dan nooit hebben gereden, de liefde voor de fiets is hij nooit kwijtgeraakt. In het voorjaar nog reed hij met een wielermaatje de Mont Ventoux op en deze week maakt hij met zijn vrouw Rita ritjes in Limburg. "Heerlijk, we zijn al drie weken onderweg."

De Tour van 1954 werd gewonnen door de Fransman Louison Bobet. De Nederlandse ploeg wint met de Brabanders Wout Wagtmans en Wim van Est en Amsterdammer Henk Faanhof drie etappes. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]