Ga naar Content
Vier mensen fietsen op een ondergelopen pad omgeven door groen. De persoon vooraan draagt een rood jasje en de anderen volgen op de voet. Het landschap bestaat uit struiken en bomen onder een bewolkte hemel.
Bloemendaal

Drijvende rijplaten moeten fietsers door kletsnatte natuur naar strand helpen

25 juni 2024, 12.12 uur · Aangepast 25 juni 2024, 14.23 uur
Door: Redactie Haarlem · Foto: Anita van der Krol

PWN, beheerder van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, gaat ervoor zorgen dat fietsers vanuit Bloemendaal en Velsen toch het strand kunnen bereiken. De fietspaden staan nog steeds op veel plekken onder water.

Een woordvoerder van PWN laat weten dat er binnen twee weken drijvende rijplaten worden aangelegd over het ondergelopen fietspad bij het stukje duingebied De Blink, tussen duiningang Bleek en Berg - bij de hockeyvelden van Bloemendaal - en het strand van Parnassia. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Waterfietsen door de duinen. - Foto: NH Media/Fred Segaar

"Fietsers moeten bij De Blink dan afstappen en met de fiets aan de hand hun weg vervolgen. We doen dit om zoveel mogelijk mensen die in de zomer naar het strand willen toch de mogelijkheid te bieden deze recreatieve fietsroute te gebruiken. Met deze noodoplossing wordt het ook voor fietsers vanuit Velsen en Santpoort mogelijk om het strand met de fiets te bereiken", aldus de woordvoerder. 

Droge paden?

Het is de komende dagen warm en dan zou je verwachten dat er wel wat paden droog worden. Dat is niet met zekerheid te zeggen, laat de woordvoerder weten. "Er gaat de komende warme dagen water verdampen, waardoor het waterpeil gaat dalen. Maar hoeveel en waar precies kunnen we niet zeggen. Het stijgen en/of het dalen van het waterpeil is afhankelijk van de hoeveelheid neerslag die er in de komende periode gaat vallen."

Tekst gaat verder onder de video.

Duitse toeristen in de duinen. - NH Nieuws

De Fietsersbond liet zich eerder kritisch uit over PWN. De bond vindt dat de duinbeheerder eerder had moeten ingrijpen om de fietspaden toegankelijk te maken. Bovendien denkt de bond dat er maar weinig fietsers van de rijplaten gebruik gaan maken. "Fietsers die bij Bleek en Berg de duinen in gaan, gaan rechtdoor naar strand Kattendel. Mensen die naar Parnassia gaan, doen dat via de Zeeweg", legde Jaap Moerman van de Fietsersbond uit. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]