Ga naar Content

88-jarige Jan repareert al zijn hele leven elektronica: "Vroeger maakten we álles zelf"

De passie voor elektronica begon toen de 88-jarige Jan van Zutphen als kleine jongen met zijn vader naar de radio zat te luisteren. Die was zo groot, dat hij later zelfs een eigen radio- en televisiewinkel in Haarlem opende. Als er iets stuk ging dan repareerde hij dat altijd zelf. Nu is hij vrijwilliger bij het Repaircafé in Anna Paulowna. Al tien jaar lang helpt hij mensen met kapotte radio's, grasmaaiers, koffiezetapparaten en ga zo maar door.

Jan (88) repareert al zijn hele leven alles wat hij in handen krijgt: "Ik ga tot het gaatje" - NH Nieuws

Het is gezellig druk in het gebouw van Woningstichting Anna Paulowna. Kleine bordjes wijzen de weg richting de kamers waar de reparatiemannen van het Repaircafé hun gereedschap hebben klaargezet. Maar eerst is er koffie met taart, want het café bestaat 10 jaar. De 88-jarige Jan krijgt als vrijwilliger van het eerste uur als eerste gebak.

"Ik ben van 1936. In de oorlog zat ik heimelijk, met mijn vader, met een koptelefoon op naar Radio Oranje te luisteren. Daar is het begonnen. Na de oorlog heb ik van mijn spaargeld, 100 gulden, spullen gekocht en een eigen radio gebouwd. In Haarlem ben ik daarna een radio- en televisiewinkel begonnen. We repareerden alles want er was bijna niks te koop. Daar heb ik de handigheid opgedaan."

Trots

Carolien Meijburg van Woningstichting Anna Paulowna is heel blij met het werk van Jan. "Tien jaar geleden wilden we met het café beginnen en hebben toen een advertentie in de krant gezet om vrijwilligers te zoeken. Jan van Zutphen was de eerste die zich meldde. Heel bijzonder dat hij er nog altijd bij is en alles repareert. Daar zijn we heel trots op."

Ondertussen komen de eerste klanten binnen voor het Repaircafé. Twee strijkijzers en een radio/cd-speler weigeren dienst. "Er zitten nu wel moeilijke zaken tussen. Met onderdelen die je niet kunt kopen, maar zelf moet maken. Tot nu toe lukt dat vaak wel, maar het wordt wel lastiger. Zoals die grote televisies. Dat is eigenlijk één grote printplaat, daar kun je bijna niks aan vervangen."

Foto: NH Media

Twee van zijn collega's zijn ondertussen met de strijkbouten aan de slag gegaan: "Die ene doet het alweer. Dus mevrouw krijgt sowieso de was weer strak." Bij het café gaat het niet alleen maar om duurzaamheid, minder weggooien, maar ook om gezelligheid. En het werkt want er is genoeg te repareren en de vrijwilligers hebben gevraagd om uitbreiding. Voortaan wordt er elke maand een Repaircafé georganiseerd in Anna Paulowna. Maar dan even verderop bij Wonen plus Welzijn. 

De 88-jarige Jan van Zutphen gaat gewoon mee naar de nieuwe locatie. Hij denkt nog lang niet aan stoppen: "Ik hoop nog een paar jaar door te gaan. Er is genoeg te repareren en dat doe ik dan ook dagelijks." Inmiddels is ook de radio/cd-speler weer tot leven gewekt. Toepasselijk klinkt er een koor dat 'gloria' zingt uit de boxen. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]