Ga naar Content

Suze (18) vat bankfraudeurs in de kraag en de politie is daar maar wat blij mee

Suze* (18) ziet donderdagavond 30 mei twee jongens pinnen bij een pinapparaat in Bergen. Ze krijgt het gevoel dat er iets niet helemaal in de haak is en belt 112. Het blijken later bankfrauders te zijn en de politie weet het tweetal op te pakken. "Hebbes!", aldus Suze. 

Fraudeurs gaan er geregeld vandoor met buitgemaakte bankpassen van hun slachtoffers en pinnen dan voor soms wel duizenden euro's. Het lijkt een zaak voor de politie om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan en de daders op te sporen. Maar 'gewone burgers' kunnen ook helpen, zo blijkt.

Capuchon op, zakken met geld en fatbikes

Suze uit Bergen is zo iemand. Die bewuste 30 mei ziet ze de twee jongens pinnen bij een pinapparaat aan het Bergense Plein. "Ik was een rondje lopen en zag aan de overkant dat jongens aan het pinnen waren bij de pinautomaat. Ze hadden allebei een capuchon op en die hadden ze zo dichtgeknoopt dat je alleen nog maar hun ogen zag."

"Ze hadden allebei een capuchon op en die hadden ze zo dichtgeknoopt dat je alleen nog maar hun ogen zag"

Suze over de verdachte pinners

Ze stonden zo met zijn tweeën om de pinautomaat heen, zodat niemand zag wat ze aan het doen waren. "Ook was het verdacht dat ze al het gepinde geld in hun zakken propten, normale mensen doen dat wel in hun portemonnee. Daarna trokken ze een sprintje naar hun fatbike die om de hoek stond."

Ze schatte in dat de jongens een capuchon droegen om hun gezicht af te schermen en belde daarom 112. Suze kon de medewerker van de meldkamer nog meegeven dat de jongens wegreden op de fatbike, in welke richting ze reden en het signalement van het tweetal.

"Jahoor, hebbes! Het ging om babbeltruc-fraudeurs", vertelt de 18-jarige. "Ze hadden een 78-jarige vrouw opgelicht. Meld het dus echt als je iets ziet, hoe klein of groot het ook is. Als het er verdacht uitziet, meld het gewoon."

"Ze propten al het gepinde geld in hun zakken en trokken een sprintje naar hun fatbike"

Suze over de verdachte pinners

"Ik wist ook niet zeker of het een verdachte zaak was", gaat ze verder. "Het kon ook gewoon zijn dat ze aan het pinnen waren. Maar hiermee heb ik wel een 78-jarige vrouw geholpen en heeft ze haar geld teruggekregen."

Pakkans aanzienlijk vergroot

Suzes actie wordt ontzettend toegejuicht door politiewoordvoerder Tom Heutz. "Door dit soort burgers kunnen we de pakkans echt aanzienlijk vergroten. We zien dat inwoners en omstanders echt een cruciale rol kunnen spelen in het signaleren van verdachte situaties of verdachte personen, zoals mensen die ontzettend zenuwachtig zijn als ze aan het pinnen zijn of een afwijkend beeld vertonen dan anderen."

Een voorbeeld: als iedereen in een korte broek loopt en zij in hun winterkleding aan het pinnen zijn, is dat wellicht wat gek. Andere signalen: mensen met oortjes in, mensen die continu aan het bellen zijn, of met mondkapjes op. "Dan mag je als burger best twijfelen en het advies is dan altijd 112 te bellen." 

*De echte naam van Suze is bekend bij de redactie.

Lees hier meer bankfraudezaken:

Zie jij iets verdachts?

Verdacht gedrag melden? Bel 112

Hier vind je contactgegevens van de échte bank: fraudehelpdesk.nl/bank/

Meer Bureau NH?

TV: woensdag 17.10 uur, ieder half uur herhaald (Ziggo 707, KPN 509)

Radio: woensdag 17.45 uur (ether: 93,9 FM, kabel: 92,5 FM)