Ga naar Content

Familie verbolgen over lagere straf voor Alkmaarder die Lies (77) en Joke (84) doodreed

Maarten M. (26) moet anderhalf jaar de cel in voor het doodrijden van de twee Heiloose vriendinnen Lies en Joke, op de Vondelstraat in Alkmaar begin 2022. De rechtbank verwijt hem roekeloos rijgedrag. Ook bleek hij te veel te hebben gedronken tijdens die fatale rit. Nabestaanden vinden de straf, die lager uitvalt dan de eis, belachelijk.

Herdenkingsplek op de Vondelstraat, met links de Arcadialaan waar Lies en Joke vandaan kwamen - Foto: NH/ Anne Klijnstra

Op 26 januari 2022 zijn Lies (77) en haar vriendin Joke (84) op weg naar huis na een avondje klaverjassen in Alkmaar. Rond 22.50 uur rijden de vrouwen vanuit de Arcadialaan richting Heiloo. Als ze de Vondelstraat willen oversteken volgt er een enorme klap.

Alkmaarder Maarten M. (26) rijdt met veel te hoge snelheid uit de richting van verkeersplein Kooimeer en ramt de kleine Opel van de dames, die tientallen meters verderop belandt. Lies overlijdt ter plekke aan haar verwondingen, Joke een dag later in het ziekenhuis.

Tegen M. was vier jaar cel geëist en vier jaar rijontzegging voor het dodelijke ongeluk dat hij tweeënhalf jaar geleden veroorzaakte. "Roekeloos én onder invloed van alcohol", stelde het Openbaar Ministerie eerder. De rechtbank volgt die lezing, maar komt in haar vonnis uit op een lagere straf: drie jaar cel, waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar.

Tekst gaat verder onder de foto.

De Mercedes die betrokken is bij het ongeluk - Foto: Inter Visual Studio

"M. reed enkele seconden voor de aanrijding 120 kilometer per uur en raakte de auto van Lies en Joke uiteindelijk met 98. Op de Vondelstraat is 50 km/u de maximaal toegestane snelheid", aldus de rechter. "Als hij zich aan die snelheid had gehouden was het ongeval niet gebeurd. Ook had hij anderhalf maal te veel alcohol in zijn bloed."

Roekeloos

Voor het opzettelijk roekeloze rijgedrag en het rijden onder invloed moet M. dus anderhalf jaar de cel in. Ook krijgt hij een rijontzegging van drie jaar. "De straf is lager omdat M. niet eerder veroordeeld is voor zo'n feit, hij toonde tijdens de zitting verantwoordelijkheid en beseft welke enorme gevolgen zijn handelen voor de nabestaanden heeft", licht persrechter Niels Boots de beslissing toe aan NH.

"Ook speelt mee dat het strafproces vijf maanden langer geduurd heeft dan de gebruikelijke twee jaar die daarvoor gesteld is. Die vertraging komt door de uitgebreide onderzoeken die onder andere gedaan zijn naar de gereden snelheid."

Voor de nabestaanden van 'oma Lies' is het vonnis een hard gelag. Na de uitspraak van de rechter vloeien er bij enkele familieleden tranen. "Een belachelijke straf voor iemand die twee mensen doodrijdt. Anders kan ik het niet zeggen", reageert kleindochter Lara Beintema (29).

Tekst gaat verder onder de foto.

Lara en Sam, kleinkinderen van 'oma Lies' - Foto: NH/ Anne Klijnstra

"Máár anderhalf jaar", benadrukt kleinzoon Sam Mazereeuw (22). "Geen enkele straf was goed geweest, maar dit valt wel vies tegen. En ook is hij maar kort zijn rijbewijs kwijt." Anders dan de rechtbank oordeelt, vinden de nabestaanden dat Maarten M. geen verantwoordelijkheid toont.

"Als hij dat had gedaan, dan had ik deze uitkomst meer gerespecteerd. Wij zijn niet overtuigd van zijn schuldgevoel. Hij zegt alleen maar dat hij het allemaal niet meer weet." M. heeft tijdens de rechtszaak wel gezegd dat hij het verschrikkelijk vindt wat er gebeurd is. "Tja, dat is het minste wat je erover kan zeggen", aldus Lara. 

Laf

"Hij gaf niets toe en zei alleen dat hij er geen herinnering aan had. Weet je, als je je billen brand, dan moet je op de blaren zitten", redeneert Sam. "Als iemand erkent wat hij fout gedaan heeft, dan kunnen wij het misschien ook een beter plekje geven. Nu is het gewoon een zwart gat." 

Maarten M., die de rechtszaak in vrijheid mocht afwachten, was niet aanwezig bij de uitspraak. "We vinden dat erg laf dat hij niet is komen opdagen", stelt Sam. "We hadden hem graag nog even aan willen kijken. Jammer."

Het gemis van hun oma is nog altijd enorm. "Ik begin nu pas echt te beseffen dat ze er niet meer is", vertelt Lara. "Er zijn verschillende filmpjes gemaakt van het ongeluk. Die zijn ook ongevraagd met onze familie gedeeld. Die kon ik eerder wel zien, maar nu niet meer. Want nu pas realiseer ik me dat mijn oma daar uit die auto hangt. Dat maakt het heel pijnlijk."

Maarten M. en het Openbaar Ministerie hebben nu twee weken de tijd om tegen het vonnis in hoger beroep te gaan. Als dat niet gebeurt, dan ontvangt M. na die periode een oproep om zich te melden voor zijn gevangenisstraf en het inleveren van zijn rijbewijs.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]