Ga naar Content

SOS Dolfijn gaat herstelde bruinvis volgen in Noordzee: "We willen weten hoe ze zich bewegen"

Bruinvis Iza zwemt nu nog enthousiast rond in het bassin van SOS Dolfijn in Anna Paulowna. Nog een kleine week en dan wordt ze na maanden intensieve zorg terug gebracht naar de Noordzee. En ze krijgt een belangrijke taak. Dankzij een zender gaat ze haar verzorgers laten zien hoe het met haar gaat en wat ze allemaal uitspookt in de Noordzee.

Foto: SOS Dolfijn

Het is voedertijd bij SOS Dolfijn. De dierenverzorgers hebben vis afgewogen voor bruinvis Iza die door vol energie door het bad heen zwemt. Naast haar zwemt bruinvis Martin. Beide dieren spoelden eind februari aan op de Nederlandse kust.  Martin belandde na een aanval door een zeehond gewond op de Maasvlakte. Iza werd gevonden op het strand van Terschelling. De dieren zijn inmiddels genoeg aangesterkt om terug naar hun eigen wereld te gaan: de Noordzee.

"Iza krijgt een kleine zender aan haar rugvin die, zo gauw ze boven water komt, contact maakt met een satelliet. Daardoor krijgen we steeds door wat haar positie is.  We kunnen dan goed zien hoe het haar vergaat. We inmiddels meer dan 40 bruinvissen uitgezet en we denken dat we heel succesvol zijn. Er is er tot nu toe maar één opnieuw gestrand. Maar klopt dat ook echt? We krijgen nu een beter beeld", vertelt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn.

Tekst gaat verder onder de video.

SOS Dolfijn gaat herstelde bruinvis volgen in Noordzee: "We willen weten hoe ze zich bewegen" - NH Nieuws

De gegevens die nu via deze zender beschikbaar worden geven niet alleen informatie over hun eigen werk maar moet ook een beeld geven van het leven van de bruinvis. "Het is heel lastig om bruinvissen te onderzoeken in de Noordzee. Ze zijn 95% van de tijd onder water dus moeilijk te volgen.. We weten nog te weinig hoe ze de Noordzee en Waddenzee gebruiken. Vermijden ze bijvoorbeeld vaarroutes of zoeken ze juist windmolenparken op omdat het daar rustig is? We weten het niet. Door te zender gaan we inzicht krijgen."

Iza en Martin krijgen stuk voor stuk visjes aangeboden die ze gretig opeten. Over een week zullen ze zelf weer vis moeten vinden. Op 4 juli gaan ze terug naar de Noordzee. "Ze leven vaak solitair maar zijn heel sociaal. Ze moeten elke dag 10 procent van hun eigen lichaamsgewicht aan vis eten. Voor Iza is dat dus ruim 3 kilo vis per dag. Ze eten hele kleine visjes dus daar zijn ze de hele dag mee bezig. Dus ze hebben weinig tijd voor sociaal gedrag maar hier zie je ineens dat ze aan het kroelen en knuffelen zijn. Ze zijn dus heel sociaal maar in het wild hebben ze te weinig tijd daarvoor."

Robuust

Iza krijgt nu dus een zender mee. Zij is het meest geschikt. "Martin hebben we de afgelopen maanden leren kennen als toch een beetje een stresskip. Als hij hier mag rondzwemmen en eten krijgt is het allemaal prima. Maar als hij onderzocht moet worden dan vindt hij het al niet leuk. Iza is gewoon heel robuust en rustig. Die krijg je niet gek. Ze is daarom goed geschikt."

Tekst gaat verder onder de foto.

Voorbeeld van de zender die bruinvis Iza - Foto: NH Media

De zender wordt op de rugvin, die uit kraakbeen bestaat, aangebracht zoals een oorbel bij de mens. Daarbij krijgt de bruinvis een verdoving zodat het niets voelt. "Met een zender is natuurlijk altijd anders dan zonder. Maar de stroomlijn van de bruinvis wordt niet verstoord. De zender weegt onder water maar enkele grammen. We denken dus dat ze minimaal hinder heeft. Maar we houden haar gedrag komende week goed in de gaten Dat doen we niet alleen zelf, we kennen haar goed, maar ook met computerprogramma's. Pas als we weten dat het goed is, zetten we haar uit in zee met de zender."

Martin en Iza vertrekken volgende week donderdag 4 juli vanuit Den Helder en worden een flink stuk ten westen van Texel uitgezet. "Het is altijd ongelofelijk spannend. Op het moment dat we de dieren van het strand halen, balanceren ze tussen leven en dood. Je ziet ze nu zwemmen en de golven klotsen in het bassin. Dit zijn wilde bruinvissen die niks meer met mensen te maken willen hebben. Dat maakt het een uitdaging. Dus pas als ze in zee liggen, kan voor ons het feest beginnen. Wie ze nog even willen zien: komend weekend kunnen mensen nog even afscheid van Iza en Martin nemen hier in dierenpark Hoenderdaell."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]