Ga naar Content

Denise kon vanmorgen uur lang genieten van bultrug voor de kust: "Liet bijna koffie vallen"

Opnieuw laat een bultrug zich zien voor de Noord-Hollandse kust. Bezoekers en personeel van het strand in Callantsoog hebben vanmorgen hun ogen uitgekeken toen een walvis voor de kust zwom. Denise Rosenboom van strandpaviljoen Zilte Zucht in Callantsoog heeft de dag van haar leven als ze een uur lang mag genieten van de bultrug. "Echt waanzinnig." 

'Hoi!' Even zwaaien naar de kant voor de kust van Callantsoog - Foto: SCH10

Denise straalt nog van oor tot oor als zij vertelt over haar walvisbelevenis, maar ze was niet de eerste die hem zag: "Een mevrouw van het strand kwam naar mij toe en zei: 'Volgens mij zie ik een walvis voor de kust.' Wij gingen allemaal kijken. Ik denk dat de walvis een uur hier voor de kust heeft gezwommen en gesprongen. Ja echt, ik was helemaal wild. Ik had bijna de koffie uit mijn handen laten vallen, want even stoppen, we moeten dit even bekijken."

Bultrug liet zich twee keer zien

Al snel belt Denise de reddingsbrigade om te vragen of de walvis wel in orde is. Jorick Bijlsma van de reddingsbrigade Callantsoog is op dat moment nog niet op de hoogte en gaat meteen  kijken of de walvis in goede conditie is: "We wilden niet al te dichtbij komen, anders zou het dier schrikken. Hij liet zich twee keer zien en daarna vertrok hij helaas, maar het was een mooi gezicht. Maar we hopen dat hij verder kan. Voor de zwemmers is er geen gevaar geweest, maar de walvis heeft diepte nodig dus het is beter dat ie weg is nu."

(Tekst loopt door onder de video)

De bultrug zwom een uur lang voor de kust van Callantsoog - Reddingsbrigade Callantsoog

Belang van afstand houden

Mooie beelden of niet, SOS Dolfijn in Anna Paulowna is niet blij dat mensen zo dichtbij de walvis zijn gekomen. "Hoewel het erg verleidelijk is willen we toch vragen niet het water op te gaan met een bootje", vertelt directeur Annemarie van den Berg. Voor haar is het een gemiste kans om het dier te kunnen onderzoeken, omdat het inmiddels verder op zee is. 

Van den Berg: "De bultrug is deze eeuw toch vrij nieuw en steeds vaker in onze wateren. We weten nu niet of het dier gezond is en of we ons zorgen moeten maken. Aan de foto's te zien is het gedrag wel prima, het ziet er goed uit. Wereldwijd is de regel: minimaal 100 meter bij een walvis wegblijven. Als mensen met bootjes te dichtbij komen is er ook een kans dat de walvis in ondiep water terecht komt omdat hij zich opgejaagd voelt. En dan kan hij aanspoelen."

'Magisch moment'

Inmiddels heeft Denise spijt als haren op haar hoofd. Ze had meegekund met de reddingsbrigade, maar kon het strandpaviljoen dat zij runt niet zonder personeel achterlaten. "Ik heb wel het filmpje gekregen. Echt fantastisch. Ik heb het altijd eens in het echt willen zien en dan gebeurt het hier gewoon in mijn achtertuin. Nu ben ik de hele tijd toch aan het kijken, maar hij is richting het zuiden vertrokken. Dat is maar beter ook, maar het was echt magisch. Mijn dag kan niet meer stuk."

Het is overigens niet de eerste keer dat het dier wordt gespot voor de kust. Eerder liet de bultrug zich al zien voor de kust van Zandvoort en IJmondIn Zandvoort bleek het zelfs om twee bultruggen te gaan. Volgens experts zullen we de beesten vaker gaan zien

Inmiddels is de zee weer rustig bij Callantsoog - Foto: NH Media

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]