Ga naar Content
Een groep van vijf gehoornde dinosaurussen, die lijken op Ceratopsids, wordt afgebeeld terwijl ze wandelen in een prehistorisch bos met naaldbomen op de achtergrond. Ze hebben grote franjes en hoorns, en de omgeving ziet er mistig en eeuwenoud uit.
Haarlem

Enorme dino in bibliotheek Haarlem: Triceratops vanaf maandag te zien

29 juni 2024, 12.12 uur · Aangepast 29 juni 2024, 12.25 uur
Door: Rob Wtenweerde · Foto: Illustratie Bart Bus

Van maandag 1 juli tot en met 14 augustus staat de bibliotheek in Haarlem helemaal in het teken van een bijzondere dinosaurus: het skelet van een heuse Triceratops. De botten werden in Amerika opgegraven door een groep onderzoekers van Naturalis. Het is een enorme puzzel om alles keurig op zijn plek te krijgen.

Het is een drukte van belang in de Doelenzaal van de bibliotheek in het centrum van Haarlem. Mannen en vrouwen in rode T-shirts met de tekst 'Vriend van de Kudde' op de rug lopen af en aan. Een enorm stalen frame vult het midden van de ruimte en grote genummerde botten worden uiterst voorzichtig op hun plek gezet. Paleontoloog Anne Schulp van Naturalis houdt de opbouw van 'zijn' Triceratops ondertussen nauwlettend in de gaten. 

"Dat is een gehoornde dinosaurus uit het einde van het dinosaurustijdperk. Deze botten zijn gevonden in de Amerikaanse staat Wyoming. Het was een opgraving van Naturalis die een beetje uit de hand gelopen is. We begonnen met een paar botjes en eindigden met een hele kudde."

Tekst loopt door onder de foto.

Paleontoloog Anne Schulp van Naturalis bij de Triceratops in Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Die kudde bestaat uit vijf enorme dieren. Ze worden in de herfst als kudde tentoongesteld in Naturalis in Leiden, maar eerst gaan de dino's op tournee, vertelt Schulp. "Het is eigenlijk de voorpremière in heel Nederland. Ze staan deze zomer in vijf bibliotheken en vijf natuurhistorische musea, in Leeuwarden, Delft, Maastricht, Tilburg en hier in Haarlem. Een echte dino in de bibliotheek: hoe leuk is dat?"

Op zoek naar een T-Rex

De onderzoeker was elf jaar geleden de projectleider van de opgraving in de Verenigde Staten. Eigenlijk waren ze op zoek naar resten van een Tyrannosaurus Rex. "We wilden graag een grote, vleesetende dinosaurus hebben voor de dinosauruszaal van het nieuwe museum. Maar we kwamen niet verder dan een paar botjes en een teen. Even verderop op dezelfde ranch bleek nog veel meer in de grond te zitten. We vonden een kudde van vijf dieren en dat is de grootste Triceratopsvondst ooit geworden." 

"Zeker weten dat de Triceratops op het menu van de Tyrannosaurus stond"

Anne Schulp, paleontoloog

Een Triceratops is een stevige dinosaurus met twee grote hoorns en een opvallende kraag. In tegenstelling tot de Tyrannosaurus was het een planteneter. "Dat zie je aan het gebit, daar zit een soort snaveltje voorop. Daarmee kon hij heel zorgvuldig grazen. Het was een beetje een kieskeurige eter denk ik."

De grote kraag was volgens Schulp niet bedoeld om zich te verdedigen, eerder om op te vallen bij soortgenoten. "Die kraag was te dun om als schild te gebruiken. Een T-Rex bijt er zo doorheen. En zeker weten dat de Triceratops op het menu van de Tyrannosaurus stond."

Tekst loopt door onder de foto.

Grote 3D-puzzel: Triceratops in Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Het was passen en meten om de grote kisten met de onderdelen van de Triceratops in de bibliotheek in het historische centrum van Haarlem te krijgen. Het in elkaar zetten van het skelet verloopt met militaire precisie. Schulp: "Het is één groot bouwpakket. Het stalen frame is precies op maat gemaakt en alle botten zijn genummerd. We zetten hem met veel zorg en aandacht in elkaar." 

"Dinosauriërs zijn toch een beetje de ambassadeurs van ons werk"

Anne Schulp, paleontoloog

Ondertussen komt er een groep scholieren aan. Ze krijgen tekst en uitleg van medewerkers van Naturalis en doen mee aan een quiz over dinosauriërs. Het maakt behoorlijk veel indruk op ze. Schulp is blij met alle aandacht. "Je wilt als paleontoloog leren hoe het leven op aarde ooit begonnen is. En dinosauriërs zijn toch een beetje de ambassadeurs van ons werk. Als je al die enthousiaste schoolklassen ziet, dan heeft zo'n dino toch een mooie rol. Het inspireert de nieuwsgierigheid."

Tekst gaat door onder de foto

Scholieren kijken mee bij opbouw Triceratops - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Wie zelf nieuwsgierig is geworden naar de Triceratops in Haarlem - ook nog eens de grootste van de vijf dieren uit de kudde - kan vanaf maandag 1 juli terecht bij de bibliotheek aan de Gasthuisstraat. De toegang is gratis, maar het is wel verplicht vooraf een kaartje te reserveren. 

Het grote skelet is nog tot en met 14 augustus te zien. Bibliotheek Zuid-Kennemerland werkt voor deze tentoonstelling samen met Teylers Museum. De historische Gehoorzaal van het museum aan het Spaarne is normaal gesproken niet geopend voor publiek. Deze zomer verandert de zaal in een expeditiegebied, waar iedereen kan ontdekken hoe de Triceratops geleefd moet hebben.

Affiche Triceratops - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]