Ga naar Content

Jayden (14) met vriend omver gevaren, dader vaart door: "Ik was ontzettend bang"

Kan er alsjeblieft meer politiecontrole komen op binnenwater? Die dringende oproep doet Jennifer Demmers uit Den Helder. Haar zoon Jayden (14) is woensdagavond met zijn sloep omver gevaren door een veel te snelle boot. Dat gebeurde in de industriehaven van Den Helder. Jayden moest zijn vriend uit het water redden en is bovendien zijn telefoon, airpods en een duur slot kwijt. "Ik stond de hele avond nog te trillen op mijn benen."

Jayden met zijn sloep 'Blub' waarmee hij omsloeg in de haven - Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

Jayden is nog maar net bekomen van zijn hachelijke avontuur: "Ik was met een vriend aan het varen en onderweg was er een jongen met een boot die hele hoge golven maakte. Mijn boot liep meteen vol en binnen vijf seconden waren we gezonken."

Als de jongens in het water liggen schreeuwt Jayden schreeuwt naar de dader die gewoon doorvaart. "Hij kwam nog eens terug en heeft ons gezien, maar hij ging verder alsof het hem niets boeide."

Spullen op de boden

Ondertussen doet Jayden verwoede pogingen om zijn vriend te redden, die niet kan zwemmen. "Er was al politie op de kant, maar gelukkig kwam er een meisje naar ons toe varen en zij heeft ons geholpen. Ik was ontzettend bang en aan het stressen. Ik wist niet wat ik moest doen."

Al zijn dure spullen liggen op de bodem van de haven. Het bootje van Jayden komt als een wonder toch nog boven drijven. Alleen de buitenboordmotor is zo goed als verloren.

Jaydens moeder Jennifer is zich rot geschrokken van het voorval. "Gelukkig dat de jongens in orde zijn. Iedereen is klein geweest en heeft dingen gedaan die niet handig zijn, maar dit? Zoiets kleins kan ontzettend grote gevolgen hebben. Er wordt daar in de haven ook gezwommen."

"Mijn boot liep meteen vol en binnen vijf seconden waren we gezonken"

Jayden (14) werd omver gevaren met zijn sloep

Inmiddels is de naam van de dader bekend bij de politie, die de kwestie in behandeling heeft. Daar blijft het niet bij, hoopt Jennifer. "Ik zou echt willen dat er vooral in de zomer meer politiecontrole is op het water, want dit is niet de eerste keer dat er ongelukken zijn in de haven. Ouders zouden er zelf ook meer op moeten letten, dat realiseer ik me nu ook. Ik had toch ook even moeten gaan kijken bij het varen."

Tekst loopt door onder de foto.

Jayden: "Ik stond de hele avond nog na te trillen." - Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

Jayden: "Er wordt best wel veel geplaagd op het water. Zo van: 'ik heb een grotere motor. Ik ben sneller'. Dat vind ik niet zo erg, maar ik vind dat de politie meer moet controleren ook op kleinere wateren, anders denk iedereen: 'geen politie, dus lekker varen'. En daar gaat het fout."

Bootje Blub

Als er eenmaal aangifte is gedaan, hoopt Jayden dat hij schadevergoeding krijgt. Met zijn bootje genaamd Blub durft Jayden eigenlijk niet meer het water op. Het liefst krijgt hij een grotere boot. Die kans is klein, gezien de reactie van zijn moeder: "Ik denk het dus niet."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]