Ga naar Content

Lifeguards trotseren 200 kilometer Noordzee voor aandacht reddingswerk

Vier reddingbrigadiers van de post Schoorl hebben de Noordzee over gevaren om zo aandacht te vragen voor het reddingswerk. Met succes. In drie dagen tijd hebben ze ruim 200 kilometer afgelegd van het Engelse Felixstowe naar Camperduin. "Een beetje een idioot idee, maar het is gelukt."

Noordzeeroeiers van de reddingsbrigade Schoorl hebben het geflikt - Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

"Of ze dood wilden?" Zo werd hun plan aanvankelijk ontvangen door familie en vrienden, maar de vier Schoorlse reddingsbrigadiers Daan, Bas, Lennard en Floor hielden voet bij stuk. Floor Tamis: "We werken al jaren hier op de post en we kijken uit over zee naar de horizon. We wilden wel eens weten wat er achter ligt."

'Oh mijn kind'

Eerdere pogingen zijn afgeslagen door slecht weer, maar afgelopen vrijdag kon de bemanning aan boord van de oceaanroeiboot Freedom. Spannend voor Bregje Mars, de moeder van roeier Daan: "We zijn gelukkig op de hoogte gehouden, maar ze waren ook tien uur uit de lucht." Moeder van roeier Floor, Janny Dubbeld: "Als je 's nachts wakker wordt denk je meteen: Oh mijn kind zit in die boot. Nou, blij dat ze weer in zicht zijn."

Tekst gaat door onder de video van de aankomst van de roeihelden. 

Tientallen mensen wachtten de roeiers op op het strand van Camperduin. - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

"Een fantastische tocht," vertelt Floor Tamis. "We zagen dolfijnen, zeehonden en zelfs haaien." Voor roeier Daan was het toch wel een euforisch moment toen hij de toppen van de Schoorlse duinen zag. "Dan zie je wat hobbels. Is dat het nou wel of niet en dan: Land in zicht! Dat was een mooi moment. Dat voelt als thuis."

Nog zeven uur

Thuis waren de roeiers trouwens nog niet want de boot waarmee ze vanuit Engeland zijn gevaren moest gisteravond nog wel even terug naar thuishaven IJmuiden. Nog een kleine zeven uur varen.  "Daar moet ik nog maar even niet aan denken."

Geen rust na aankomst. De Freedom moet meteen door naar thuishaven IJmuiden - Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

Lees ook