Ga naar Content

Van school tot schuilplaats: Zaanse buren bieden opvang

Naarmate de situatie in Oekraïne uitzichtlozer lijkt, hoe 'normaler' het leven van de gevluchte Oekraïners in Nederland wordt. In Zaandam zijn sinds het begin van de oorlog op initiatief van buurtbewoners tientallen mensen opgevangen in het oude Et Buut-schoolgebouw. In een nieuw drieluik van NH 'Van school tot schuilplaats' volgen we de Oekraïners en hun Zaanse buren.

Nieuw drieluik NH: Van school tot schuilplaats - NH Nieuws

Marja Keller en haar man Rob Sipma nemen in 2022 samen met andere buren het voortouw om het oude schoolgebouw om te toveren tot opvang. Het gebouw staat zowat bij hen in de achtertuin en ze zijn bang dat het gekraakt wordt. Het kost veel tijd, moeite en overredingskracht, maar uiteindelijk lukt het ze om de gemeente mee te krijgen.

Het NH-drieluik toont hoe Et-Buutbewoners Iryna, Kostya, Anna en Viktoriia in relatief korte tijd een heel nieuw leven in Zaandam hebben opgebouwd. Veel van de bewoners hebben inmiddels werk en zijn de Nederlandse taal (bijna) machtig.

Toekomstperspectief

De vraag is wat het toekomstperspectief van de Oekraïners en de opvang is. Begin maart kregen de bewoners toestemming van burgemeester Hamming om er in ieder geval een jaar langer te blijven, maar er is bij lange na geen garantie dat de oorlog dan is afgelopen.

De Zaankanters die zich hard maakten voor de opvang zijn nog steeds zeer betrokken en helpen de nieuwe bewoners op allerlei manieren. Dat zal zo blijven, zegt Marja, wat er ook gebeurt. "Je hebt een soort draadloos contact met ze. Het zijn hele bijzondere mensen voor mij geworden."

Het NH-drieluik is vanaf morgen elke dinsdag vanaf 17.20 uur te zien op NH TV. Vanaf maandagavond 8 juli kan je de afleveringen ook online bekijken.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]