Ga naar Content

Droom komt uit: 20-jarige Elisa opent eigen bakkerij

Het bakken van taarten, cupcakes en andere zoetigheden is al jaren de grote passie van de 20-jarige Elisa Vriendjes uit Warmenhuizen. Ze begon zo'n vijf jaar geleden met een bakkerijtje in de schuur, maar binnenkort opent ze haar eigen bakkerij in Sint Maartenszee. Het is voor haar een droom die uitkomt. 

Elisa Vriendjes (20) opent eigen bakkerij in Sint Maartenszee - Foto: Privéfoto

Bakkerijen komen de laatste jaren vooral in het nieuws als het slecht gaat. Ze sluiten of ze hebben last van een torenhoge energierekening, en je kan je daardoor afvragen wie nu nog voor het bakkersvak kiest. Maar deze problemen spelen allemaal niet voor Elisa, die juist de stoute schoenen aantrekt en een nieuwe bakkerij opent. 

Elisa is pas twintig jaar, maar heeft al jaren aan ervaring als het gaat om bakken. Ze deed een opleiding tot banketbakker en is bijna klaar met haar patisserie-opleiding. Sinds 2015 runt ze ook al haar eigen bakkerij in het schuurtje in de achtertuin. En met succes, want de bestellingen stromen wekelijks binnen. "Ik bak zo'n zes tot tien taarten per week", vertelt ze. 

Dat gebeurt nu nog op bestelling, maar over een aantal maanden kan ze haar klanten verwelkomen in haar eigen winkel. Een droom die uitkomt voor de jonge ondernemer. Een tijdje geleden zag ze online een pand aan de Zeeweg in Sint Maartenszee, waar ook een souvenirwinkel en fietsverhuur zit, voorbij komen. Half september krijgt ze de sleutels. "Ik wil dit al sinds kleins af aan, dus ik wilde die kans gewoon pakken", zegt Elisa. 

Bakkerij biedt een breed aanbod

Vanaf oktober kunnen klanten in de winkel van Elisa terecht. "Voor gebakjes, gepersonaliseerde taarten, broodjes, hartige broodjes, koek, van alles", vertelt ze trots. En hoewel het toeristenseizoen in de kustplaats dan grotendeels voorbij is, verheugt de bakker zich op de decembermaand. "Vorig jaar had ik al 1300 chocoladeletters gemaakt. Ik hoop dat dat er nu alleen maar meer gaan worden."

Tekst gaat verder onder de foto.

Een zelfgemaakte creatie van Elisa - Foto: Privéfoto

De jonge ondernemer heeft zin in dit nieuwe avontuur, maar weet ook dat het niet makkelijk zal worden. De afgelopen jaren hebben meerdere bakkers hun winkel moeten sluiten, omdat ze het financieel niet meer redden. "Ik ben echt wel goed ingelicht over wat er allemaal fout kan gaan en wat er bij komt kijken, maar ik durf de strijd wel aan. Ik zie er wel toekomst in.”

"In de zomer heb je onwijs veel toeristen, maar in de winter moet je er iets van maken. Ik denk dat dat mij wel gaat lukken vanwege Sinterklaas en kerst", vertelt Elisa. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.