Ga naar Content

Trouwring van overleden echtgenoot gestolen: nepagenten slaan toe in omgeving Zandvoort

Politieteam Kennemerkust kreeg de afgelopen dagen twintig meldingen van ongeruste inwoners die een telefoontje hadden gekregen van een zogenaamde wijkagent, meldt de politie. Vooral ouderen lijken het slachtoffer te zijn van oplichters die zich voordoen als politiemedewerkers. Een van de slachtoffers is de tante van Patrick Berg uit Zandvoort.  

De babbeltruc wordt al langer gebruikt. De politie waarschuwt nu nogmaals voor oplichters die zich voordoen als politiemedewerkers. De twintig meldingen kwamen uit de gemeente Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort. Uit het kustdorp alleen al meldden dertien bezorgde inwoners zich bij de politie. Mogelijk zijn veel meer inwoners gebeld door zogenaamde politiemedewerkers, maar deden ze er geen melding van.

Lees verder na de foto.

Archieffoto - Foto: NH Media

Werkwijze

De oplichters gaan vaak op dezelfde manier te werk. De bewoners krijgen een telefoontje van 'de politie' met de mededeling dat er een inbraak in de buurt is geweest en dat er bij de verdachte gegevens zijn aangetroffen van de bewuste bewoner(s). Dan komt de vraag of er waardevolle spullen in huis liggen en volgt het aanbod om die spullen voorlopig in een kluis van de politie veilig te stellen.

Vervolgens komt al vrij snel een andere 'politiemedewerker' aan de deur om de kostbare spullen op te halen of om er foto's van te maken voor de verzekering. Soms in burger, maar af en toe in uniform. Daarna verdwijnen de spullen naar elders. In ieder geval niet naar een kluis in een politiebureau. 

Vaak vermoeden de slachtoffers al aan de telefoon dat er iets niet in de haak is en doen ze melding bij de politie. Bij drie van de inwoners van de drie gemeenten is de babbeltruc toch gelukt. Bij één van de slachtoffers zijn zelfs spullen ter waarde van meer dan 50.000 euro meegenomen. Een andere gedupeerde is de tante van Zandvoorter Patrick Berg. "We hadden nooit verwacht dat zij hier in zou trappen."

Lees verder na de foto.

Foto: Archieffoto

"Mijn tante is rond de zeventig jaar oud. Ze kreeg vrijdag een belletje van de politie. Het was een dame. Ze vertelde mijn tante dat ze niet moest schrikken, maar dat er een Roemeense inbreker was opgepakt in haar buurt. In zijn auto zouden adresgegevens liggen van onder andere mijn tante. Ze vertelde dat er mogelijk nog een tweede inbreker rondliep en vroeg of mijn tante waardevolle spullen in huis had. Maar ze hoefde zich absoluut geen zorgen te maken."

De oplichtster houdt de Zandvoortse aan de praat en vertelt dat een 'collega' onderweg is om de spullen bij haar op te halen. En dat gebeurt ook. "Mijn tante heeft van alles in een tas gedaan en aan die jongen, van rond de twintig jaar, meegegeven", vertelt Patrick. "Ze heeft onder andere de trouwring en de ketting van haar overleden man meegegeven."

Tweede keer langs

"Het klonk voor haar allemaal zo geloofwaardig. Ze zijn zelfs een tweede keer langsgekomen. Zó brutaal zijn ze. En weer heeft ze een tas klaargezet", legt Berg uit.

"Achteraf is ze er ontzettend van geschrokken en durft ze zelfs geen raampje meer open te zetten thuis. Haar zoon gaat nu camera's rond het huis ophangen. Ze schaamt zich enorm. Dat ze erin is getrapt."

Waarschuwing politie

De politie waarschuwt dat de oplichters gebruik maken van bestaande politienamen. "Die informatie is ook vrij toegankelijk via de site politie.nl, maar dat er zo onbeschaamd gebruik van wordt gemaakt is nog redelijk nieuw. Zeker op deze schaal", aldus een woordvoerder van de politie. 

"Helaas gebeurt dit door het hele land. Dat oplichters zich voordoen als medewerkers van de politie. Mensen moeten weten dat wij nooit aan de deur komen om waardevolle spullen op te halen of te fotograferen. Als je zo'n telefoontje krijgt, hang dan meteen op en doe er een melding van. Mocht er iemand voor de deur staan, doe liever niet open. En vraag anders om het dienstnummer en de ID-kaart van de persoon of bel direct 112."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]