Ga naar Content

Het Noordhollandsch Kanaal bracht Alkmaar pas in de 20e eeuw voorspoed

Het brein achter het Noordhollandsch Kanaal was Jan Blanken; toentertijd de meest invloedrijke ingenieur van Nederland. Hij adviseerde koning Willem I de waterverbinding tussen Den Helder en Amsterdam op deze manier aan te leggen. Alkmaar hoopte op grote inkomsten vanwege het kanaal, maar moest daar lange tijd op wachten.

Twee zeeschepen moesten elkaar op het Noordhollandsch Kanaal kunnen passeren - Foto: NH Media

Een breed kanaal

In eerste instantie was het plan van ingenieur Jan Blanken (1755 - 1838) gericht op een kanaal voor kleine schepen. Maar de stad Amsterdam wilde alleen meebetalen wanneer het kanaal breed genoeg was om twee zeewaardige schepen elkaar te laten passeren. Dat veranderde de zaak en had grote invloed op eeuwenoude delen van Alkmaar.

Harry de Raad is oud-archivaris bij het Regionaal Archief Alkmaar. Aan de hand van een historische kaart legt hij uit dat voor het kanaal een deel van de stadsgracht van Alkmaar verbreed en omgelegd moest worden. De bochten werden breder en ruimer, wat ten koste ging van stukken van de middeleeuwse stadswallen.

de oude cacaofabriek van Ringers, nu omgevormd tot wooncomplex - Foto: NH Media

De vaart der volkeren

In de oude haven van Alkmaar moest voor die grote zeeschepen ook een aanlegsteiger zijn, waar ze konden aanmeren. "Want Alkmaar moest opgestoten worden in de vaart der volkeren en een belangrijke 'negotiestad' worden. Daar hadden ze enorme verwachtingen van", vervolgt Harry de Raad. Het leverde bij de Bierkade een enorm gegraaf op, want het water moest 5,6 meter uitgediept worden. Dat werk werd met de hand gedaan door zes- tot negenduizend polderwerkers.

Op korte termijn worden de hoge verwachtingen van de stad niet ingelost. Maar het kanaal brengt wel industrie naar de stad. En in de tweede helft van de 19e eeuw zijn er meerdere fabrieken die de Alkmaarse economie versterken. Een van de bekendste voorbeelden daarvan is de cacao- en chocoladefabriek van Ringers. Die is tot de dag van vandaag een vertrouwd gezicht in de stad. Al wordt er geen chocola meer gemaakt, maar is het complex omgevormd tot woningen. De aanleg van het Noordhollandsch Kanaal heeft zo een blijvende invloed gehad op het aangezicht van de stad.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.