Ga naar Content

Oma Donyell Malen hoopt op revanche tijdens wedstrijd tegen Roemenië

De vlag hangt uit bij de oma van Donyell Malen in Hippolytushoef. Als er om 18.00 uur wordt afgetrapt, zit zij er helemaal klaar voor. Hoe de wedstrijd gaat verlopen tegen de Roemenen? Ze durft het niet te zeggen, maar hoopt op een kleine winst voor Nederland. En dan het liefst natuurlijk met een glansrol voor haar kleinzoon.

Oma Marian in haar woning, kleinzoon Donyell na de wedstrijd tegen Oostenrijk - Foto: NH Media/ Andre Weening/Orange Pictures

Het toernooi verliep tot nu toe niet alleen maar soepel voor Donyell Malen. In de poulewedstrijd tegen Oostenrijk, vorige week dinsdag, maakte hij een eigen doelpunt. Hij verklaarde na de wedstrijd dat hij op tijd erbij was, maar de bal verkeerd raakte. Oma Marian Vogelzang (77) schrok zich het 'lazerus': "Dan zie je dat koppie en denk je: 'Ach lieverdje toch'." Ze is opgelucht dat ze door de poulewedstrijden heen zijn: "Vanavond is gewoon weer een nieuwe ronde. Het is een denker, maar hij kan dit wel achter zich laten hoor."

Je kunt wel zeggen dat de 77-jarige Marian voetbalfan is. In haar huis in Hippolytushoef staan her en der souvenirs uit de carrière van kleinzoon Donyell Malen. Naast twee gedragen shirts van Oranje, liggen op tafel een aantal voetbalkaartjes met het portret van Donyell. Marian: "Die zijn buren komen brengen, zo aardig. En soms hoor je in het dorp: 'Hij doet het goed, hè'."

Meer samenwerken

Van het EK in Duitsland heeft ze tot nu toe nog niks gemist. "We kijken alles. De ene wedstrijd is wel beter dan de ander. En we houden alles scores bij." Bij Oranje moet het volgens de 77-jarige 'wel even wat beter'.

"Ze moeten nu wel winnen natuurlijk. En ook wat beter samenwerken." Een voorspelling vindt Marian lastig, maar ze houdt het op 2-1 voor Nederland. 

Eerste vrouwelijke scheidsrechter

De voetballiefde van 'oma Malen' komt niet alleen via de trots op haar kleinzoon. Eind jaren zeventig was ze de eerste vrouwelijke scheidsrechter in de regio. Toch begon de liefde zelfs ver daarvoor. Marian: "Samen met mijn vader zat ik naar de radio te luisteren. Mijn vader was een Feyenoord-fan."

Vooral de Europacup finale van 1963 herinnert Marian zich nog als de dag van gisteren: "Het was prachtige radio." Later vroeg haar vader altijd hoe het met het 'voetballertje' ging. Verwijzend naar zijn achterkleinzoon Donyell Malen. 

Om 18.00 uur vanavond speelt Oranje de EK-wedstrijd tegen Roemenië. Marian zit er klaar voor, met bord op schoot. 'Maar', vervolgt ze, "misschien hebben we het eten ook al op."

Spannend is het in ieder geval zeker. Ze verwacht geen basisplek voor haar kleinzoon, maar hoopt wel op een invalbeurt met mooie goal of assist. Ze sluit af: "Als ze maar goed samenwerken, winnen en doorgaan naar de volgende ronde."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.