Swingende Donyell Malen helpt Oranje met twee goals naar kwartfinale EK voetbal

Nederland is dankzij een 3-0 overwinning op Roemenië door naar de kwartfinale op het EK voetbal. Na de openingstreffer van Cody Gakpo, was het in de tweede helft de ingevallen Donyell Malen van Wieringen die met twee fraaie doelpunten de wedstrijd op slot gooide.

Donyell Malen tikt van dichtbij de bevrijdende 2-0 binnen - Foto: PRO SHOTS / Toin Damen

Zoals verwacht was er tegen Roemenië geen basisplaats meer voor Volendammer Joey Veerman. Ook Donyell Malen moest weer op de bank beginnen. De rappe aanvaller raakte zijn plek kwijt aan Ajacied Steven Bergwijn, tot verrassing van velen.

Enorm overwicht

Ondanks een sterke openingsfase van Roemenië was het toch Nederland dat als eerste scoorde. Cody Gakpo, die dit EK al twee keer trefzeker was, kwam vanaf links naar binnen en schoot hard raak in de korte hoek. De openingstreffer leek bevrijdend te werken voor Oranje en het overwicht nam toe. Xavi Simons kreeg op slag van rust nog een levensgrote kans om de voorsprong te verdubbelen, maar de Amsterdammer verprutste de mogelijkheid waardoor het halverwege bij 1-0 bleef.

Cody Gakpo knalt de 1-0 binnen - Foto: Pro Shots / Stanley Gontha

Bij Oranje moest Bergwijn tijdens de rust noodgedwongen in de kleedkamer achterblijven. De Ajacied raakte in de eerste helft geblesseerd en daarom kwam Malen alsnog snel in de ploeg.

Malen kreeg tien minuten na zijn invalbeurt al de mogelijkheid om de 2-0 te maken, maar de inzet van de Noord-Hollander was te slap. Niet veel later kopte Virgil van Dijk de bal op de paal uit een hoekschop. Ook Veerman kreeg nog een goede kans. De ingevallen middenvelder schoot rakelings naast.

Noord-Hollandse goals

Zeven minuten voor tijd kwam er alsnog een doelpunt van Noord-Hollandse makelij. Het was uiteindelijk Malen die de wedstrijd in het slot gooide. De speler van Borussia Dortmund was attent na goed werk van Gakpo op de achterlijn en tikte de bevrijdende tweede Nederlandse goal binnen. Het betekende voor Malen een fijne opsteker na zijn eigen doelpunt tegen Oostenrijk. In de blessuretijd scoorde de aanvaller zelfs een tweede keer, na een snelle tegenaanval schoot hij feilloos raak. Daarmee bepaalde hij de eindstand op 3-0.

In de kwartfinale neemt Nederland het nu op tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Turkije tegen Oostenrijk later vanavond.

Opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké (Van der Ven/69); Schouten (Veerman/69), Reijnders, Simons; Bergwijn (Malen/46), Depay (Blind/90), Gakpo (Weghorst/84)