Ga naar Content

Na hartproblemen is Volendam-verdediger Xavier Mbuyamba klaar voor nieuwe stap

Hij is een van de veelbesproken spelers van FC Volendam. Vorig jaar ging het lange tijd over zijn mysterieuze afwezigheid. Later bleek dat een defibrillator is geplaatst. Nu rijst de vraag of zijn toekomst nog wel in het vissersdorp ligt. Xavier Mbuyamba blijft de gemoederen bezighouden. "Het heeft geen zin om erover te praten."

FC Volendam-aanvoerder Xavier Mbuyamba - Foto: PRO SHOTS / Ron Baltus

Lange tijd was hij afwezig, omdat er vanwege hartproblemen een defibrillator werd geplaatst. Het bleek een goed bewaard geheim binnen het dorp, want de centrale verdediger was maanden afwezig. "Er is iets kleins gezien en dat is toen verder onderzocht. Het was moeilijk, omdat ik niet kon voetballen. En ik heb ook niet gedacht dat het zo lang zou duren."

"Ik ga niet een te grote stap maken"

FC Volendam-verdediger Xavier Mbuyamba

Nu gaat het weer goed met hem. "Ik heb de hele zomer getraind en ben nog eventjes op vakantie geweest." De laatste weken van het seizoen speelde Mbuyamba weer wedstrijden bij Volendam. Sinds april was hij weer in training. "De eerste wedstrijd was wel even wat anders. Dat had met fitheid te maken. Verder kom je weer snel in het ritme."

Transfer

Het leek er vorige zomer op dat Mbuyamba voor een 2,3 miljoen euro naar Sampdoria zou vertrekken. Nadat zijn hartproblemen aan het licht kwamen, was daar uiteraard geen prioriteit meer voor. Nu zou het zomaar kunnen dat hij alsnog vertrekt bij Volendam. "Wie weet ga ik weg, maar we zijn nog niet in gesprek met clubs. Dus voor nu is mijn doel om hier fit te worden en een goed seizoen te spelen. Het heeft geen zin om erover te praten."

Tekst loopt verder onder de video.

Xavier Mbuyamba: "Heeft geen zin om over te praten" - NH Sport / Stephan Brandhorst

Volgens Mbuyamba is er interesse, maar nog niet heel concreet. Hij wil zijn nieuwe club wel zorgvuldig uitzoeken. "Ik moet sowieso spelen. Ik ga niet een te grote stap maken. Ik heb nagedacht over: wil ik weer in een competitie spelen waar je onderaan meespeelt? En het moet bij mijn speelstijl passen."

Switch

Stel dat Mbuyamba dit seizoen wél bij FC Volendam blijft, dan wacht ook een uitdaging. Na twee seizoenen in de eredivisie, moet de ploeg het een niveau lager gaan proberen. "We moeten vooral de switch zien te vinden in het meedoen in de top", zegt Mbuyamba, die op zijn zestiende bij MVV in de eerste divisie debuteerde. "We hebben twee seizoenen onderin meegedraaid en nu moet je domineren. We hebben spelers met ervaring. Het is een ander niveau, dus misschien is het makkelijker voetballen."

Mbuyamba: "We moeten de switch zien te vinden" - NH Sport / Stephan Brandhorst

FC Volendam oefent zaterdag tegen MSV Duisburg. De competitie begint voor Het Nieuwe Oranje op zondag 11 augustus met de uitwedstrijd tegen De Graafschap.

Lees ook