Ga naar Content

School en ouders herdenken Emma (5) met strijd tegen hersen(vlies)ontsteking

Vlinders in de klaslokalen, foto's op bureaus en gesprekken met leerlingen: een jaar na het plotselinge overlijden van Emma Zilinsky (5) uit Amstelveen, is de herinnering aan haar nog springlevend. Haar school en ouders organiseren een benefietmarkt met knutselwerk en een sponsorloop. Niet alleen om Emma te herdenken, maar ook om te voorkomen dat anderen overlijden aan Meningitis of Encefalitis, twee vormen van hersen(vlies)ontsteking.

Emma Zilinksy vlak voor haar overlijden - Foto: Chantal Honing

Emma zat nog in de kleuterklas op de Willem Alexanderschool in Amstelveen toen ze overleed. Op het kantoor van de directrice staat een foto van Emma en in sommige klaslokalen hangen vlinders als herinnering aan haar. "Ze moet een plekje bij ons op school houden", vertelt directrice Angelique Levy.

"De ene dag huppelt er een kleutertje door de gang en een dag later doet ze haar ogen niet meer open", vertelt de directrice. Met collega's, ouders en de kinderen zijn veel gesprekken gevoerd na het overlijden. Vooral in de klas van Emma en haar zus Nina is de impact groot. "Je hoopt als school nooit zoiets mee te maken. Laat staan hoe vreselijk dit is voor haar gezin."

Een enorme schok

Emma voelde zich drie weken voor haar verjaardag niet zo lekker. Vanwege haar hoofdpijn werd ze vanuit school naar huis gestuurd. Een dag later kreeg ze in de middag een insult. Ze schokte met haar armen en benen, viel weg en er kwam schuim uit haar mond. Haar moeder Chantal belde direct 112. "Het was een enorme schok. Ze had nooit iets."

Tekst gaat verder onder de foto.

Moeder Chantal, Vader Marek, Emma en zus Nina - Foto: Chantal Honing

In het ziekenhuis kreeg Emma nog twee insulten. Haar hersenen bleken opgezwollen te zijn. De artsen hebben geprobeerd om haar te redden, maar kwamen die nacht met slecht nieuws. Emma zou overlijden of gehandicapt raken. "Dit gebeurt nu niet, dacht ik alleen maar", vertelt Chantal. "Dit kan niet."

"Ineens is elke dag een worsteling"

Chantal Honing, Emma's moeder

In de ochtend was Emma hersendood. "Onze wereld stortte in. Het is niet te bevatten dat ze er niet meer is, maar het is elke dag de realiteit. We hadden een perfect leven. Ineens is elke dag een worsteling. Haar grote zus heeft ons echt op de been gehouden."

 Wereldwijd krijgen zo’n 3 miljoen mensen per jaar Meningitis of Encefalitis. Vaak worden symptomen niet of te laat herkend. Beide ontstekingen worden veroorzaakt door virussen of bacteriën.

Meningitis is een hersenvliesontsteking. Een virale ontsteking geneest meestal vanzelf, maar een bacteriële hersenvliesontsteking moet behandeld worden met antibiotica. Een bacteriële ontsteking wordt veroorzaakt door één van de drie bacteriën: meningokok, pneumokok of Haemophilus influenzae type b (Hib). Deze kan via de bloedbaan in de hersenen en hersenvliezen terechtkomen.

Levensbelangrijke functies

Bij Encefalitis worden de zenuwcellen of de witte stof van de hersenen direct beschadigd. Encefalitis wordt meestal veroorzaakt door virussen en soms door bacteriën. De meest voorkomende oorzaak is het koortslipvirus. Wanneer de hersenen door de ontsteking opzwellen, houdt de schedel de zwelling tegen. De gezwollen hersenen zoeken een andere richting en drukken daardoor op de hersenstam, die levensbelangrijke functies zoals de ademhaling en hartslag regelt.

Haar ouders en de school organiseerden vorige week een sponsorloop en markt om geld in te zamelen voor Stichting ItsME. "Het is een herdenking en actie voor het goede doel ineen", zegt de directrice erover. Emma is 9 juni 2023 overleden en zou op 29 juni haar verjaardag vieren. 

Tekst gaat verder onder de foto.

De sponsorloop in naam van Emma - Foto: Chantal Honing

Dat is ook de wens van haar ouders: "Toen Emma in het ziekenhuisbed lag, kregen we een heel sterk gevoel", vertelt Chantal. "We willen dat Emma in de herinnering blijft en voorkomen dat zoiets anderen overkomt."

De directrice kwam op het idee om alle kinderen een knutselwerkje te laten maken en deze vervolgens op een zelfgeorganiseerd markt te verkopen. "Die dag hebben we als collega's elkaars hand vastgehouden", vertelt de directrice. "En het bracht ook weer gesprekken tussen leerkrachten met kinderen op gang."

Brok in de keel

Ook organiseerden Emma's ouders en de school een sponsorloop door de polder, waarbij vrienden, collega's, kindjes uit de buurt en Nina's klasgenoten meeliepen. "We leefden er zo naartoe, maar op het moment zelf kreeg ik een brok in mijn keel", vertelt Chantal. "Ik had op mijn werk moeten zitten en Emma had gewoon met haar vriendinnen op school moeten zitten."

Tekst gaat verder onder de foto.

Marek, Nina en Chantal liepen voorop tijdens de sponsorloop - Foto: Chantal Honing

Na de sponsorloop veranderde Chantals gevoel. "Het was zo mooi. Mensen waren speciaal voor Emma in het geel gekleed, haar lievelingskleur. En veel ouders hebben een geel knutselwerkje gekocht dat is gemaakt met Emma in gedachten."

"We zijn trots", zegt Chantal. Er is al meer dan 21.000 euro opgehaald. "Het is ons ondanks alle pijn en het verdriet gelukt om wat op te zetten. Emma was een heel veerkrachtig meisje. Zij had gewild dat wij door zouden gaan, met haar in onze gedachten."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]