Ga naar Content
Een oudere man met wit haar in een beige jas observeert een scène waarin een politieagent bij een uitgebrande auto staat. De auto staat tussen twee andere auto's geparkeerd. Er zijn gebouwen en bomen op de achtergrond. De kentekenplaten van de auto's zijn
Haarlem

Schalkwijkers moedeloos van reeks autobranden: "Het lijkt wel een hotspot hier"

4 juli 2024, 15.15 uur · Aangepast 4 juli 2024, 15.41 uur
Door: Redactie Haarlem · Foto: NH Media

Haarlemmer Ingrid Meijer kijkt gelaten naar haar uitgebrande busje. Het voertuig is vannacht met drie andere auto's in de Christine Koetsstraat in Schalkwijk totaal verwoest. Afgelopen maanden teisteren autobranden de wijk. "We wilden met deze bus op vakantie naar Portugal. De brandstichters beseffen niet wat het effect van hun daden is."

Het Forensisch Opsporingsteam moet het onderzoek nog afronden, maar het is de buurtbewoners al snel duidelijk dat ook hier de fik is aangestoken. De politie bevestigt dat er twee brandhaarden zijn aangetroffen. De teller gaat al richting de dertig auto's die de afgelopen maanden in brand zijn gestoken. 

Hotspot

De geparkeerde auto's staan in het wijkje achter Sporthal Spaarnehal, waar al drie keer eerder de buurt werd opgeschrikt door branden. "Het lijkt wel een hotspot hier", constateert een voorbijganger. Ondertussen maken de onderzoekers foto's van de autobanden en ook de twee politiehonden Appie en Floyd slaan aan als ze bij deze plekken de verkoolde auto's besnuffelen. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Forensisch onderzoek naar autobranden - Foto: NH Media

Rond drie uur vannacht horen verschillende buurtbewoners van de wijk rondom Sporthal Spaarnehal harde knallen. "Ik ben me rot geschrokken. Het leek wel of er geschoten werd, maar ik zag direct uit het raam de oranje vlammen", vertelt de overbuurman van de parkeerplekken.

Vakantieplannen

Gedupeerde Ingrid werd zelf niet direct wakker, maar pas later toen de brandweer al in de straat stond. "Ik zag gelijk dat onze bus in de brand stond."

De achterkant van de bus en de schuifdeur aan de zijkant zijn helemaal ontzet. "Ik begrijp niet dat iemand hier een kick van krijgt", reageert Ingrid boos. En hoewel ze ontdaan is, zullen haar vakantieplannen niet wijzigen. "Dan moeten we misschien in onze gewone auto, maar met groter wordende kinderen is dat wel krap."

Tekst gaat verder onder de foto. 

Autobrand Christine Koetsstraat Haarlem - Foto: Inter Visual Studio / Koen de Boer

Twee andere voorbijgangers hebben eerder in de wijk voor hun huis auto's zien afbranden. Een oudere vrouw zag haar kamer zondagnacht 16 juni helemaal oranje oplichten in de Waddenstraat. De auto's van twee buurvrouwen gingen toen in vlammen op. "Eén komt morgen thuis van vakantie. Ook niet leuk."

Deurbelcamerabeelden

De vrouw weet wel dat er beelden zijn van een deurbelcamera, waar de politie een verdachte op heeft gezien bij de auto's. Maar ondertussen is duidelijk dat de beelden die ook zijn uitgezonden bij Bureau NH, geen bruikbare tips hebben opgeleverd. 

Bekijk hieronder nogmaals naar de beelden van die deurbelcamera in Bureau NH (tekst gaat verder onder de video): 

Na vannacht scant de politie de buurt op deurbelcamera's, in de hoop weer bruikbare beelden te kunnen bekijken. "Het is vreselijk lastig om deze zaken op te lossen", vertelt één van de onderzoekers van het Forensisch Opsporingsteam. Sporen die gevonden zijn, blijken niet afdoende te zijn. De politie hoopt op een aanhouding op heterdaad. Er wordt nog steeds extra gesurveilleerd. 

'Auto in het zicht'

"Voorlopig zet ik mijn auto goed in het zicht", vertelt nog een voorbijganger. De auto van zijn buurman, die op de Albert Schweitzerlaan in een hoek stond geparkeerd met veel bomen eromheen, ging ook bijna in vlammen. "Ik hoorde de klap en zag de vlammen. Maar de buurman kon er snel een deken overheen gooien en toen viel de schade mee."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]