Ga naar Content

Moeder misbruikte kinderen tegen verdachten Julian F. en Marco H: "Jullie zijn monsters"

"Jij bleek een verschrikkelijk monster en je werkte samen met een nog groter monster. Mensen kan ik jullie niet noemen", zegt de moeder van de kinderen die door Julian F. zouden zijn misbruikt. F. zou bij het misbruik hebben samengewerkt met medeverdachte Marco H. "Voor ons leed is geen straf hoog genoeg. Jij bent betrapt, zit vast en hopelijk kun je nooit meer slachtoffers maken. Wat ons is overkomen, wens ik niemand anders toe." Julian F. en Marco H. stonden vandaag terecht in een grote misbruikzaak. 

De twee verdachten: links in de rode hoodie Julian F., rechts Marco H. - Foto: ANP

Tuitjenhorner Julian F. (25) heeft vandaag op de zitting toegegeven dat hij de toen 1-jarige jongen heeft misbruikt. Van het misbruik heeft hij beelden gemaakt en die met de 38-jarige Marco H. uit Alkmaar gedeeld. Ontucht bij het vierjarige broertje van de jongen ontkent hij. Voor de moeder is het echter duidelijk dat haar twee kinderen door hun oppas zijn misbruikt in hun woning in Hollands Kroon.

"We houden jou daarvoor verantwoordelijk. Spijt hoeven we niet van je." De ouders hadden aanvankelijk het volste vertrouwen in F. "Tijdens de eerste gesprekken vonden we je lief, maar het oppassen bleek één grote nachtmerrie te zijn. Wij als ouders kunnen zien wat je hebt aangericht. Onze zoon veranderde in een schichtig en angstig mannetje, zijn vertrouwen in andere mensen was compleet weg. Elke keer als hij verschoond moest worden, moest hij krijsen. Lange tijd liet hij niet eens toe dat zijn vader hem verschoonde."

Trauma

Ook zijn de ouders bang voor waar hun jongste kind in de toekomst mogelijk nog last van gaat krijgen. "We vrezen dat hij zijn hele leven met een trauma rondloopt. Gelukkig hebben we het snel doorzien en hebben we hem kunnen steunen en weer weerbaar kunnen maken."

"Alsof wij dit (misbruik van de kinderen, red.) gewild hebben, alsof wij hier schuldig aan zijn."

Moeder misbruikte kinderen, over de nare reacties die ze op sociale media kregen

Wat hen verder steekt, zijn alle nare reacties die ze van anderen op sociale media kregen. Over hoe ze het in hun hoofd hebben kunnen halen om Julian F. in te huren als oppas. "Ik kan wel zeggen dat dit ons niet raakt, maar dat doet het uiteraard wel. Alsof wij dit gewild hebben, alsof wij hier schuldig aan zijn. Het maakt ook dat je niet wilt dat anderen het weten."

Vergeven doen de ouders F. overigens niet. "Mocht je ooit weer terugkeren in de maatschappij: blijf bij ons weg, zoek geen van ons allen ooit op en bovenal, blijf van kinderen af."

Ook de inmiddels 17-jarige neef van Julian F. gaf een slachtofferverklaring, die werd voorgelezen door een advocaat. Toen hij een jaar of elf was, zou hij zijn betast door zijn oom. Dat zou zijn gebeurd tijdens een logeerpartijtje bij F. en zijn moeder, de oma van de jongen. F. ontkende eerder op de dag overigens dat dat ooit was gebeurd. "Ik vertelde de volgende ochtend aan mijn oma wat er was gebeurd, maar zij lachte me uit en zei dat Julian vast dacht dat zijn vriend naast hem lag. Niemand begreep mij, op school werd ik onhandelbaar."

Zelfmoordgedachten

Ook heeft hij zelfmoordgedachten gehad, vertelt de jongen. "Na de arrestatie van mijn oom kwam alles weer boven en vond ik dat dit het moment was om mijn verhaal te doen."

Zijn ouders stortten in toen hij vorig jaar vertelde wat er was gebeurd, en om hem heen merkte hij dat zijn familie met de nek aan werd gekeken. "Iedereen nam afstand van ons, want immers: 'het broertje van mijn moeder is een pedo'. Soms denk ik wel eens, misschien had ik beter geen aangifte kunnen doen." Toch realiseert hij zich dat dat weinig had uitgemaakt. En bovendien: "Als ik door mijn aangifte andere kinderen kan beschermen, is me dit allemaal waard."

Lees ook

Ben je slachtoffer?

Heb jij te maken met (seksueel) geweld of misbruik? Er zijn verschillende organisaties die je hierbij kunnen helpen. 

  • Raadpleeg bij acuut gevaar altijd de politie via 112.
  • Wil je ondersteuning bij het doorlopen van het proces of weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact op met het Centrum Seksueel Geweld via 0800-0118.
  • Bij Slachtofferhulp kan je hulp krijgen met het verwerken van seksueel geweld of bijvoorbeeld bij het doorlopen van een rechtszaak. 
  • Ben je onveilig in je thuisomgeving of vermoed je dat een naaste daarmee te maken heeft? Neem dan contact op met Veilig Thuis.