Ga naar Content
Een groep mensen, inclusief volwassenen en kinderen, verzamelt zich op een verhard terrein nabij een appartementengebouw. Rechts staat een vrouw met een grote witte vlag met daarop een rood en zwart lieveheersbeestje. Links staat een grote zwart-blauwe ba
Haarlem

Stille tocht door Zandvoortse buurt, inwoners zijn helemaal klaar met de overlast

8 juli 2024, 07.07 uur
Door: Paul Tromp · Foto: NH Media / Paul Tromp

Genoeg is genoeg. Bewoners van de Zandvoortse wijk Nieuw-Noord zijn zondagavond met een stille tocht door de buurt gewandeld, om aandacht te vragen voor de overlast en het daarbij komende onveilige gevoel in de straten.

Rondhangende schreeuwende jeugd en drugsdealers voor de deur. Nee, leven in Nieuw-Noord is geen pretje. En dat is het al jaren niet, volgens enkele inwoners. Absoluut dieptepunt was de steekpartij een de Lorentzstraat op 21 juni. Een 57-jarige man overleed nadat hij door zijn buurman was neergestoken. 

'Nieuw-Noord moet snel veiliger worden'

Zandvoorter Nick, die uit bescheidenheid liever alleen met zijn voornaam in de publiciteit wil, wilde daarom een boodschap kwijt: het móét veiliger worden in Nieuw-Noord. "Zeker voor onze kinderen", zegt hij zondagavond in wijkcentrum Het Pluspunt. Samen met zo'n vijftig buurtbewoners loopt hij daarom een stille tocht. Met als eindpunt de stoep aan de Lorentzstraat, waar hun buurtbewoner twee weken geleden overleed. 

Een stille tocht door de Zandvoortse wijk Nieuw-Noord - NH Nieuws

Nick is tevreden over de opkomst. Waarschijnlijk heeft de Formule 1-race en de miezerregen wel wat Zandvoorters thuis laten blijven. Het is een korte route van Het Pluspunt naar het eindpunt. "Even verderop kunnen we ook nog even stoppen waar iemand een ander met een schaar aanviel", vertelt hij. "Dat was toch niet op die hoek? Dat was daar, aan de andere kant", zegt een buurtbewoner. Het zegt iets over de incidenten in de buurt.

Op eigen initiatief

Burgemeester Moolenburgh is positief over het initiatief van Nick om deze stille tocht te houden. "Het is een goed initiatief van buurtbewoners om op deze manier uiting te geven aan het feit wat hier een paar weken geleden is gebeurd. Mooi dat dit vanuit de inwoners zelf is bedacht."

Lees verder na de foto.

Kaarsjes en bloemen voor de deur van de doodgestoken Zandvoorter - Foto: NH Media / Paul Tromp

Moolenburgh begrijpt de onrust in de buurt wel. "Over het algemeen vind ik het hier niet onveilig. Maar het is wel een buurt waar omstandigheden zijn die soms tot onveilige situaties kunnen leiden." Hij noemt drugsdealers als voorbeeld. 

'Zaak van ons allemaal'

Er rijdt al veel politie en handhaving in de wijk rond. "Maar we zoeken hier ook nadrukkelijk samenwerking met jongerenwerk. Om er vroeg bij te zijn als jongeren dreigen te ontsporen. En ouders moeten hun kinderen 's avonds op tijd naar binnen halen. Het is een zaak van ons allemaal", legt de burgemeester uit.

Lees verder na de foto.

Zandvoort Nieuw-Noord - Foto: NH Media / Paul Tromp

Organisator Nick hoeft zich niet zo druk te maken dat zijn zoontje zal afglijden. Terwijl de kinderen schreeuwen dat ze per se iets in de microfoon willen zeggen, blijft de kleine Zandvoorter rustig toekijken. Als de microfoon op de grond valt pakt hij hem op en geeft hem keurig terug aan de verslaggever. "Alstublieft." Zo kan het dus ook. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]