Ga naar Content

Die-hard Haarlemmermeerse Minecrafters krijgen subsidie om nóg meer te gamen

5000 euro om nóg meer te gamen: het kinderraadbudget van de gemeente Haarlemmermeer wordt dit jaar besteed aan les in het bouwen van een stadspark in Minecraft. Een meerderheid van de 107 scholieren heeft op dit idee van vier medeleerlingen gestemd, waarmee het een democratisch besluit is. Toch kun je je afvragen of het een nuttig doel is, want tijdens de eerste les blijkt dat vrijwel iedereen het computerspel al door en door kent.

Groep 7 van basisschool de Klimop krijgt Minecraft-les - Foto: Jessie Eickhoff

"Wie speelt er Minecraft?" vraagt Linda van De Codeerschool, die vandaag lesgeeft aan groep 7 van basisschool De Klimop in Hoofddorp. Bijna alle leerlingen steken enthousiast hun hand op.

Toch hebben 107 leerlingen van de basisscholen Klippeholm en Klimop democratisch gekozen om het kinderraadbudget te besteden aan het bouwen van een gemeentelijk stadspark in Minecraft, een spel waarin alles uit blokken bestaat en bouwen centraal staat.

Dagelijks Minecraft 

"Toen we wonnen, kon bijna niemand het geloven", vertelt Momchil, een fervente Minecraft-speler uit het winnende groepje. Hij speelt dagelijks een uur Minecraft en is nu bezig met het planten van bomen in het park.

Groepsgenoot Dean legt ondertussen een vijver aan in het fictieve park. In een echt park komt hij zelden, vertelt hij. "Ik ben meestal aan het voetballen en gamen. Als er een voetbalveldje zou zijn, zou ik wel vaker komen."

Momchil, Volkan, Joep en Dean wonnen het prijzengeld van de Kinderraad met het idee om met Minecraft een stadspark te bouwen - Foto: Gemeente Haarlemmermeer

Ook klasgenoot Jip zou vaker naar het park gaan als er een voetbalveldje zou zijn. Nu komt hij er alleen af en toe. Op de vraag of hij ook Minecraft speelt, begint hij te glimlachen. Het is een van zijn favoriete spellen en daarom heeft hij op dit voorstel gestemd.

Maud is een van de weinige leerlingen die Minecraft niet speelt. Ze besteedt liever haar tijd aan dansen, tennissen of haar hond uitlaten in het park. Dat haar klasgenoten niet graag in het park komen, begrijpt ze wel. "Vaak is het park een beetje saai."

"Het park is voor volwassenen, maar niet echt voor kinderen"

Maud, leerling uit groep 7

Maud vertelt: "Het park is voor volwassenen, maar niet echt voor kinderen." In haar ideale park is een hondenveldje en zijn speel- en sporttoestellen aanwezig. "Een park moet voor iedereen zijn."

Jip stelde voor om een fitnessveldje te bouwen in Hoofddorp en Maud om meer sportplekken in parkjes te maken. "Sportabonnementen zijn erg duur, terwijl sporten voor iedereen toegankelijk moet zijn", aldus Maud. Andere klassen stelden trampolines voor of meer sportfaciliteiten voor gehandicapten.

Maud bouwt een stadspark in Minecraft - Foto: Jessie Eickhoff

Nu het voorstel van Momchil, Volkan, Joep en Dean heeft gewonnen, zijn de scholen minder geld kwijt aan gastlessen. De Klimop krijgt deze gastles vergoed. Daarbij kunnen alle scholen in Haarlemmermeer de helft korting krijgen op Minecraft Education voor komend schooljaar. 

"Op deze manier maken we ze vertrouwd met democratie", vertelt Marnix Gerding, assistent-griffier van de gemeente Haarlemmermeer, over het doel van het kinderraadbudget. Hij is speciaal naar de basisschool gekomen om bij de les aanwezig te zijn, samen met voorlichter gemeenteraad Joost van Aalst. "Het is juist de bedoeling dat ze zelf beslissen, zonder sturing van ons", vult hij aan.

Groep 7 van basisschool de Klimop krijgt Minecraft-les - Foto: Jessie Eickhoff

In de opdracht die ze krijgen, staat waarmee zij hun stadspark moeten uitrusten, waaronder kunstwerken, een speeltuin en sporttoestellen. Hun ontwerpen worden ter inspiratie aan de gemeenteraad voorgelegd.

"Deze les is vooral educatief", licht Gerding toe. Tijdens eerdere bezoeken van raadsleden hebben de leerlingen geleerd over democratie, en bij deze Minecraft-les gebruiken ze vaardigheden als creativiteit, samenwerking en ruimtelijk inzicht.

Momchil hoopt dat zijn voorstel om een stadspark in Minecraft te bouwen, zal leiden tot meer echte parken. "Als we zo doorgaan, kan de wereld niet meer bestaan", vertelt Momchil. "Er moeten genoeg parken zijn. Dan kunnen we terugkeren naar een normale wereld", zegt hij terwijl hij samen met zijn groepje hun ideale park afmaakt.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]