Ga naar Content

Gerelateerde videos

Vlotbruggen: even oud als het Noordhollandsch Kanaal en net zo uniek

Tweehonderd jaar Noordhollandsch Kanaal betekent ook evenveel jaren vlotbruggen. Deze typisch Noord-Hollandse oeververbindingen vinden hun oorsprong in de aanleg van de historische waterweg die we volgen in de serie 'Over het Noordhollandsch Kanaal'.

Foto: NH Media

Vlotbruggen

Over een kanaal, dat grote zeeschepen met hoge masten moet faciliteren, kunnen natuurlijk niet om de haverklap bruggen een obstakel vormen. Aan de andere kant mag het water ook geen onneembare scheiding opleveren voor de Oost-Westverbindingen in de provincie.

Dat leidt tot een unieke Noord-Hollandse oplossing: de vlotbrug. "Het moest goedkoop", verklaart Gonno Leendertse van het Zijper Museum: "Mensen moesten bij nacht en ontij naar de andere kant van hun land kunnen en daar past dit wel bij: een beetje improviseren met wat mogelijk is en wat ook nog goed betaalbaar is."

Het unieke ontwerp van de vlotbrug is Noord-Hollands erfgoed. Er waren er 18 gepland, maar het was niet zeker is of ze er ook allemaal gekomen zijn. Wat wel vaststaat is dat we er nu nog maar een handvol over hebben, vooral in gemeente Zijpe. Daar moeten we zuinig op zijn, vindt Gonno, ook als er stemmen opgaan om ze nu maar eens te vervangen, nadat er weer een ongeluk mee gebeurd is: "Vanuit het oogpunt van cultureel erfgoed is het geweldig dat we ze hebben."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media

Waar de vlotbruggen hun nut bewijzen op locaties met weinig verkeer, zijn er op veel andere plekken serieuze bruggen, om het intensievere provinciale verkeer goed te laten doorstromen. Brugwachters om de boel te bedienen zul je alleen steeds minder vaak zien. In toenemende mate worden de bruggen over het Noordhollandsch Kanaal op afstand, vanuit één centrale plek bediend.

Met camerasystemen hebben de brugwachters daarvandaan beter zicht op de situatie dan ze vroeger hadden vanuit hun torentje. Bij de start in 2018 werden op deze manier vanuit Heerhugowaard  twee bruggen bediend. Dat groeide door naar 24 objecten (ook sluizen opereren tegenwoordig vaak op afstand) en volgend jaar zijn het er 35.

Kijk dus maar goed, wanneer je nog een brugwachter tussen bruggen heen en weer ziet fietsen; het kan zijn dat dat volgend jaar veranderd is.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.