Ga naar Content

Haarlemse jongeren roken weer: sigaretten en vapes populairder door stress

Roken raakt weer in de mode onder jongeren in Haarlem en omstreken. Bijna een kwart van de Haarlemmers tussen 16 en 25 jaar steekt regelmatig een vape of traditionele sigaret op. Ook het gebruik van drugs neemt toe. Kenners wijten het aan geestelijke problemen. En mobieltjes. “We gaan op zoek naar quick fixes.”

Foto: NH Media

De cijfers laten een duidelijke trend zien. Na jaren van daling gaat de lijn in de grafiek zo rond het jaar 2020 weer omhoog: het aantal rokende jongeren in Haarlem neemt toe. Dat blijkt uit de Jeugdmonitor 2023, waarmee GGD Kennemerland een indruk geeft van het gebruik van verslavende middelen onder jongeren. 

Vapes

Hoewel ook traditionele sigaretten populairder worden, wijt de gemeentelijke gezondheidsdienst de stijging voornamelijk aan vapes, de zogenaamde e-sigaretten. Het percentage scholieren dat wekelijks sigaretten rookt of vapes gebruikt, stijgt van 7% in 2019 naar 13% in 2023.

Ook nemen de jongeren vaker drugs. Na een dip in coronatijd constateert de GGD dat meer jongeren drugs of wiet gebruiken. In de enquêtes bekent bijna een kwart van de Haarlemmers tussen 16 en 25 jaar de afgelopen vier weken softdrugs te hebben gebruikt. 15% van de respondenten zei harddrugs tot zich te hebben genomen.

Het toenemende gebruik van verslavende middelen onder Haarlemse jongeren heeft volgens de GGD een culturele oorzaak. Als risicofactoren noemt een woordvoerder ‘een slechte mentale gezondheid, meer dan vier uur schermtijd per dag, problematisch gebruik van sociale media en het niet kunnen praten met ouders of verzorgers over problemen’.

In mijn tijd moest je nog op straat op zoek naar een dealer, nu bestel je via de app

Hulpverlener Rene van Collem

Rene van Collem uit Zandvoort komt als family-counselor veel in jeugdklinieken in de omgeving Haarlem. Hij herkent de door GGD gesignaleerde trend. "Ik zie het drugsgebruik al jaren stijgen. En het wordt alleen maar erger. In mijn tijd moest je op straat op zoek naar een drugsdealer. Nu bestel je via de app."

Toch komt het stijgende gebruik niet alleen door de grotere beschikbaarheid, volgens Van Collem. "Het is een teken van deze tijd. We hebben steeds makkelijker contact met elkaar, maar steeds minder echt, wezenlijk contact. Of het nu gaat om drinken, roken, blowen of gokken. We gaan op zoek naar quick fixes. We willen ons snel even beter voelen, maar eigenlijk zijn we op zoek echt contact."

Middelen-gebruik in Zandvoort

GGD Kennemerland deed extra onderzoek naar jongvolwassenen in Zandvoort. Uit interviews blijkt dat middelengebruik vaak al op jonge leeftijd begint en dat ouders hierin een belangrijke rol spelen. Zij gebruiken regelmatig zelf middelen. Of zij staan dit hun kinderen toe, zonder zich goed bewust te zijn van de risico’s. 

Net als in Haarlem wordt er in Zandvoort meer gerookt en worden er meer drugs gebruikt dan het Nederlandse gemiddelde. De GGD noemt ook een geografische reden: de overvloed aan horecagelegenheden in Zandvoort zorgt ervoor dat jongvolwassenen al vroeg in aanraking komen met verslavende middelen.

Overigens laten de cijfers van GGD in Bloemendaal een tegenovergestelde trend zien. Gebruikt in 2021 nog 12% van de Bloemendaalse scholieren wiet en hasj, in 2023 is dat 6%. Wel wordt hier door jongeren relatief veel alcohol gedronken, vergeleken met omliggende gemeentes. Ook in Heemstede wordt meer dan gemiddeld gedronken.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]