Ga naar Content

Bruinvissen Iza en Martin mogen na maanden verzorging terug naar het ruime sop

Bruinvissen Iza en Martin hebben de afgelopen maanden intensieve verzorging gekregen in het bassin van SOS Dolfijn in Anna Paulowna. Beide dieren strandden afgelopen februari op de Nederlandse kust en hadden dringend hulp nodig. Vandaag werden ze vanuit de haven van Den Helder richting de Noordzee gebracht waar ze vrij werden gelaten.

Foto: SOS Dolfijn

Vanaf dierenpark Hoenderdaell in Anna Paulowna vertrokken de dieren vanmorgen richting de Marinehaven. Daar gingen ze per schip richting Texel. Daar werd een rustige plek gekozen om de dieren uit te zetten. "Het was waanzinnig. Meestal laat je de dieren los en zijn ze weg, maar Iza en Martin hebben we nog een kwartier kunnen zien", zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn.

Martin spoelde in februari aan op de Maasvlakte, Iza belandde een paar dagen later op het strand van Terschelling. Na maanden van zorg van onder andere veel vrijwilligers waren de dieren weer genoeg aangesterkt om terug te gaan naar hun normale leefomgeving: de Noordzee. Iza is van nature de rust zelve, maar Martin bleek tijdens de zorg wat gevoeliger. "Maar hij was ook heel relaxed. Als de dieren aan boord van het schip zijn, vullen we hun transportkisten met zeewater, als de boot dan een beetje deint, worden ze vanzelf rustig."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: SOS Dolfijn

SOS Dolfijn heeft inmiddels al tientallen dieren teruggebracht naar zee, maar deze keer was extra bijzonder voor het team verzorgers. "We lieten de dieren tegelijk vrij. Iza zwom meteen al weg van de boot, maar Martin bleef nog even rondhangen. We hebben hem zelfs nog een paar visjes gevoerd. Daarna konden we ze nog een tijdje volgen, terwijl ze bij elkaar in de buurt zwommen. Daarna konden we ze niet meer zien. Het was heel mooi."

Voor het eerst heeft één van de dieren een zender meegekregen. Iza is de komende tijd goed te volgen dankzij chip die, als ze boven komt om te ademen, verbinding maakt met een satelliet. "We zien haar goed bewegen. Ze is mooi aan het rondzwemmen. We gaan haar de komende tijd goed in de gaten houden. Benieuwd waar ze allemaal naartoe gaat straks." Met de informatie wil SOS Dolfijn meer leren over de bewegingen van bruinvissen in de Noordzee. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]