Ga naar Content

20 ton 'imperfecte' broccoli gered: voedselbanken en producenten schieten te hulp

Het is toch nog snel gegaan bij broccoliteler Nico Hoogendoorn in Slootdorp. Afgelopen week zat hij nog met zo'n 20 ton 'net niet perfecte' broccoli in zijn maag. Zijn oproep leverde honderden onthutste reacties op op Facebook en inmiddels zijn voedselbanken, soepmakers en een grote groentesnijder te hulp geschoten. Het duizelt akkerbouwer Nico nog een beetje: "Het is een hype geworden, dat had ik niet verwacht."

Foto: NH Media

Zo'n negentig procent van de voorraad broccoli met een plekje, een kleurtje en misschien een vliegje heeft Nico Hoogendoorn alsnog aan de man weten te brengen na zijn verhaal. In de koelcel stond een torenhoge stapel kisten met broccoli die de supermarkt en de consument niet wil hebben, omdat het er niet mooi genoeg uitziet. De kans was groot dat die partij bij de koeien of terug op het land terecht zou komen. "Dan krijg ik er helemaal niets voor."

Zonde om broccoli te vernietigen

En toen werd het toch nog druk afgelopen dagen: "Voedselbanken uit de hele regio zijn langs geweest, Anna Paulowna, Zaanstad. No Waste Army heeft al een partij opgehaald om soep te maken, maar het grootste deel is naar groentesnijder Hessing gegaan. Daar hebben we altijd al goede afspraken mee."

Dat beaamt Frank Hessing van de gelijknamige groentesnijder: "Nico is een uitstekende teler. Het zou zonde zijn om die partij te vernietigen. We hebben een afweging gemaakt, maar eigenlijk was het een 'no brainer'. De extra kosten die we maken wegen niet op tegen het weggooien van de groenten."

Foto: NH Media

Je kunt de broccoli van Nico terugvinden in de zakjes wokgroenten bij de supermarkt, vertelt Hessing. Het bedrijf maakt extra kosten om de te kleine en verkleurde broccoli te verwerken. "We hebben de stronken en de broccoliroosjes met de hand moeten snijden. Normaal gesproken doen we dat machinaal."

Bewustwording bij consument

Voor akkerbouwer Hoogendoorn is het nog geen gelopen race. Er staat nog heel wat op het land. "We oogsten tot en met november." En hoewel heel veel van zijn oogst wel gewoon netjes verpakt naar de supermarkten gaat, is er nog steeds een kans dat een deel van de rest van de 300 hectare oogst niet perfect van het land komt.

Hoogendoorn: "Het gaat mij om bewustwording bij de consument. Als iemand een plekje vindt in de broccoli en dat meteen op social media zet; dat wil de supermarkt ook niet. De kwaliteitsdienst van de supermarkt duikt erop. Regels worden dan weer verscherpt en er wordt weer meer afgekeurd. We raken zo in een tweespalt als we straks ook steeds minder bestrijdingsmiddelen mogen gebruiken."

Lees ook