Ga naar Content

Heiloo unaniem voor geluidswal langs A9, plan voor windmolens van de baan

De raad in Heiloo heeft unaniem voor een geluidswal langs de A9 gestemd. Al dertig jaar strijden bewoners van de wijk Plan Oost voor dit plan, maar het strandde tot dusver bij de Provincie. De geluidswal kwam weer ter sprake nadat de gemeente dezelfde plek wilde aanwijzen als zoekgebied voor windmolens. Na ophef onder bewoners stemde de raad hier juist tegen. 

Hier moet de geluidswal gaan komen langs de A9 - Foto: NH/Frank Veenhof

Luid applaus bij ongeruste bewoners van de wijk Plan Oost maandagavond. Het voorstel om het oostelijk deel van een bollengebied tussen de A9 en bedrijventerrein Boekelermeer te bestempelen als onderzoeksgebied voor windmolens is uit de plannen van de gemeente. Het amendement van CDA en VVD om dit uit het energieplan van Heiloo te halen werd aangenomen met twaalf stemmen voor en zeven tegen.

Energieleverende geluidswal

Een plan dat wel toegevoegd wordt aan de energiestrategie van Heiloo is de geluidswal langs de A9. Unaniem besluit de raad dat er maar eens een goed gesprek met Gedeputeerde Staten moet volgen. Zij waren eerder degene met bezwaren. De snelweg ligt namelijk in Bijzonder Provinciaal Landschap. De oplossing zou te 'stedelijk' zijn en zou ten koste gaan van het uitzicht van automobilisten op het open landschap.

"We hebben al overlast van auto's, vliegtuigen en dan nu ook nog windturbines. Hoe kom je er op?", zegt inspreker Piet Bartels twee weken geleden. De inzet van de inwoners wordt dus beloond maandagavond. Voorlopig geen windmolens, maar wel een nieuwe poging bij de provincie voor een geluidswal mét zonnepanelen voor energieopbrengst. 

Het bollenveld achter de A9 ter hoogte van Plan Oost - Foto: Aangeleverd aan NH Media

Lees ook