Ga naar Content

Waarom de Aalsmeerse Peter R. de Vriesstraat er nog niet is: 'Kan nog wel even duren'

Snel na zijn dood maakte de gemeente Aalsmeer bekend de geboren Aalsmeerder Peter R. de Vries te willen eren met een eigen straat. Maar waar eergisteren in Amsterdam een monument ter nagedachtenis aan de misdaadjournalist werd onthuld, is het Aalsmeerse eerbetoon nog niet van de grond gekomen. NH zoekt uit waarom dat zo lang duurt.

Gemeente Aalsmeer wil straat in nieuwe woonwijk op plek van de tv-studio's naar Peter R. de Vries vernoemen - Foto: Associated Press/Peter de Jong & De Raad Bouw B.V.

"Om hem te memoreren en zo ook tegemoet te komen aan de oproep uit de samenleving heeft het college besloten om in het toekomstige bouwplan van de Studio’s Aalsmeer een straat naar hem te vernoemen: Peter R. de Vriesstraat", schreef de gemeente Aalsmeer kort nadat De Vries op 15 juli 2021 overleed.

Met dit toekomstige bouwplan verwijst de gemeente naar een nieuwe woonwijk op de hoek van de Burgemeester Kasteleinweg en de Van Cleeffkade, op de plek waar nu nog de tv-studio's staan. Het voormalige veilinggebouw uit 1928 zal vanwege zijn monumentenstatus niet wijken, maar eromheen moeten zo'n zeshonderd appartementen verrijzen.

Dat plan bestaat al sinds 2018, toen het Aalsmeerse college akkoord ging met het initiatief. In de daaropvolgende jaren werden nieuwe stappen gezet, waaronder een ruimtelijk raamwerk waarmee onder meer duidelijk wordt hoe de wijk en het wegennetwerk in de omgeving moeten worden ingepast. 

Impressie nieuwe Aalsmeerse woonwijk op plek tv-studio's uit concept massastudie (2019) - Foto: NH Media

Ondanks die stappen volgt in 2022 het besluit om het woningbouwproject op te schorten. "Er is een eerste aanzet voor een plan gemaakt, maar dat is toen in de ijskast beland, ook vanwege de geluidsregels, Schiphol", lichtte ambtenaar Marjan Klein daarover in de Commissie Ruimte van 23 april jongstleden toe. 

Dat bevestigt een woordvoerder van de Katwijkse aannemer en eigenaar van het gebied De Raad Bouw B.V. Hij legt uit dat de aankondiging van de Omgevingswet destijds tot de nodige vertraging heeft geleid. 

"Er was veel onduidelijk over de regels rond de geluidsbelasting die in de Omgevingswet cumulatief is, wat betekent dat het geluid van meerdere bronnen bij elkaar moet worden opgeteld. Dus het geluid van Schiphol, maar bijvoorbeeld ook van verkeer over de wegen langs De Studio's."

"We hebben aangegeven dat we de woningbouwproductie op gang moeten houden"

Ambtenaar gemeente Aalsmeer

Hoewel de Omgevingswet begin dit jaar is ingevoerd, is volgens De Raad Bouw B.V. nog steeds niet geheel duidelijk hoe de cumulatie van geluid wordt meegewogen. Toch zien de gemeente en de aannemer (en eigenaar van het gebied) het belang om de plannen voort te zetten. 

"De ontwikkelaar en ook wij vanuit de gemeente hebben aangegeven dat we de woningbouwproductie wel op gang moeten houden", aldus ambtenaar Marjan Klein in de commissievergadering van eerder dit jaar, "en dat we toch verder willen met dit plan." 

Verkeerscirculatieplan

“We zijn bezig met een verkeerscirculatieplan, dus we zijn nu aan het verkennen wat de mogelijkheden zijn”, vervolgt Klein. “Maar we gaan pas echt met het plan naar buiten als het verkeerscirculatieplan is vastgesteld.”

Eerder dit jaar waren zo'n dertig Aalsmeerders ingegaan op een uitnodiging van de gemeente om mee te denken over het verkeerscirculatieplan. Andere Aalsmeerders konden daarnaast online hun zegje doen over knelpunten in het Aalsmeerse verkeer waar zij tegenaan lopen of rijden. 

Lees ook

Wanneer het Verkeerscirculatieplan rond is, is nog niet bekend. Wel heeft het college toegezegd in september terug te komen op de door inwoners aangedragen knelpunten. Uiteindelijk moet de gemeenteraad de definitieve klap geven. 

Pas zodra dat het geval is, zullen de hernieuwde plannen en tijdpad voor de nieuwbouwwijk De Studio's worden onthuld. En pas dan zal duidelijk worden wanneer de Peter R. de Vriesstraat aan het Aalsmeerse stratenboek kan worden toegevoegd. "Dat kan dus nog wel even op zich laten wachten", luidt de voorspelling van een woordvoerder van de gemeente. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]