Ga naar Content

Hoe gaat het met de 1.444 Oekraïners in West-Friesland?

De één kan niet wachten om terug te keren naar het vaderland, de ander probeert hier een nieuw leven op te bouwen. Bijna 2,5 jaar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne verblijven er nog altijd bijna 1.500 vluchtelingen in West-Friesland. In de verhalenserie 'Tussen toekomst en heimwee' zoomen we in op het lot van de Oekraïners in onze regio. 

Nog altijd verblijven er bijna 1.500 Oekraïners in West-Friesland - Foto: Adobe Stock

Op 24 februari 2022 vielen Russische troepen Oekraïne binnen. Het is de markering als startpunt van een oorlog binnen Europa. Het militaire conflict zorgde al snel voor een stroom van Oekraïense vluchtelingen, die een veilige plek zochten. Weg van de bommen, weg van het gevaar. Ook in West-Friesland werden veel Oekraïners opgevangen. In dorpen en steden, in verschillende opvangcentra, maar ook in bijgebouwen of op zolder bij particulieren.

Voor een paar weken, hooguit een paar maanden, is een veelgehoorde gedachte van toen. Nu, ruim twee jaar later, is de oorlog nog steeds volop gaande en is er weinig uitzicht op een snel vredesakkoord in Oost-Europa. Dus leven er nog altijd zo'n 1.500 Oekraïners in West-Friesland tussen toekomst en heimwee. In Medemblik verblijven momenteel 500 Oekraïners, gevolg door Hoorn (330), Koggenland (230) en Opmeer (60). Exacte cijfers per gemeente zijn er niet, maar in Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland worden 324 vluchtelingen opgevangen.

Wanneer kunnen zij terug naar huis? Wat treffen ze daar aan? Willen ze wel terug, of bouwen ze een nieuw leven op in een nieuw land? 

Van overleven naar de toekomst

Charlotte Schuurman zet zich al vanaf het begin af aan vrijwillig in voor de vluchtelingen die in Andijk worden opgevangen. Ze ziet de steun zo langzamerhand afbrokkelen, omdat de aandacht voor 'Oekraïne' afneemt. "Maar die oorlog is er nog steeds, iedere dag. Dat maakt het moeilijk voor ze, vooral mentaal. Eerst zaten ze vooral in een 'overlevingsmodus' en was onderdak het belangrijkste. Nu hebben ze werk, ze kunnen een vermogen opbouwen en ik hoop dat ze dat gebruiken voor een eventuele nieuwe start."

Er wordt veel over de toekomst nagedacht, ziet Schuurman. "Het ene moment denken ze van: we willen hier blijven. Sommige mensen overwegen om naar een ander land te gaan, omdat die goede regelingen hebben. Het liefst zouden ze allemaal teruggaan naar Oekraïne natuurlijk. Maar ja, in hoeverre dat realistisch is, is per persoon afhankelijk."

In de verhalenserie 'Tussen toekomst en heimwee' spreken we met en over de Oekraïners. Hoe is het om langere tijd in een vreemd land te wonen, als er in je eigen land een oorlog gaande is? "Soms huil ik twee uur lang, maar dan veeg ik mijn tranen en ga ik door", zegt de stoere Nataliia uit Opperdoes. "Ik probeer altijd iets positiefs te vinden in een situatie, maar dat is heel moeilijk." 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]