Ga naar Content

Texel investeert in kweek van vis en algen op land: "We willen een innovatief eiland zijn"

Texel heeft drie innovatieve projecten uitgekozen die de pijn een beetje moeten verzachten voor visserijgemeenschap Oudeschild. De laatste jaren zijn veel vissers gestopt en wordt het steeds rustiger aan de kade. Het eiland wil innovatief aan de gang en ziet kansen voor de kweek van diverse vissoorten en algen op het land. Het grote CIV-gebouw in het hart van de haven moet snel klaargemaakt worden voor de eerste kweek.

De huidige haven van Oudeschild met in het midden de trap en op de achtergrond het dorp - Foto: NH Media/Edo Kooiman

De pijn die de vissers op het eiland de afgelopen jaren hebben gevoeld is uitgebreid in het nieuws geweest. De pulsvisserij, een Texelse uitvinding, waarbij vis met kleine elektrische schokje van de bodem werd opgewipt, werd door Europa verboden. Dat er veel brandstof werd bespaard omdat de netten niet meer over de bodem sleepten, bleek niet genoeg, tot woede van de vissers.

Ook de stikstofregels, brandstofprijzen en saneringsregeling hakken erin. Om de visserijgemeenschappen te steunen, heeft het Rijk nu een pot van 30 miljoen euro klaargezet, Texel wil daar twee miljoen euro van hebben.

De afgelopen maanden hebben Texel, Den Helder en Hollands Kroon hard gewerkt om plannen te maken. "Het geld is ontzettend belangrijk. Daarom zijn we er ook bovenop gesprongen toen het Rijk in de lucht kwam. Alle havens hebben het moeilijk. De visserij zit enorm klem tussen wat de maatschappij van ze vraagt en wat ze zelf kunnen bieden. Er zijn veel onzekerheden. Bij ons loopt de reuring in de haven ook sterk terug. We hebben nu nog drie Noordzeekotters en zes garnalenkotters. Dat zijn er niet veel. En als ze weg zijn is het leeg", vertelt wethouder Rikus Kieft van de gemeente Texel.

Blauwe Polder

Texel heeft nu ingezet op drie projecten die een beetje compensatie moet bieden. Voor de eerste, Blauwe Polder, wordt al een beetje vaart gemaakt. Er komt geld vanuit de gemeente om het gebouw van de CIV, onderdeel van de Visserijcoöperatie Texel, alvast te verbouwen.

"We hebben al ervaring met kweek op land. Blauwe Polder is al actief, Texel wil een innovatief eiland zijn. Dat geeft nieuwe impulsen. De CIV zoekt ook nieuwe huurders. Er moeten daar straks bassins komen en ruimtes moeten worden aangepast voor Blauwe Polder."

Bij dat project zijn er plannen om vis en schelpdieren te produceren, zoals tarbot, kabeljauw, oesters, mosselen en krabben. Volgens wethouder Kieft kan dat voor meer beweging in de haven zorgen.

"De projecten kunnen een educatieve functie hebben. Dan kun je toeristen maar ook Oudeschilders laten zien dat het nog steeds om vis gaat, dat het nog steeds over ambacht gaat, dat het over gezonde producten gaat. Dat moet straks, binnen de hygiëneregels, goed te zien zijn straks in de haven."

Tekst gaat verder onder de foto.

Drukte in de haven tijdens het HavenVistijn in 2022 - Foto: Archief Texelse Courant

Yellowtail Kingfish

Bij het tweede project Yellowtail Kingfish, werken de visserijsectoren van Texel en Wieringen samen. Het is een soort baars die flink groot kan worden. Het is niet alleen een innovatieve manier van vis produceren maar maakt ook de aanvoerlijnen kort. De vis zou op het eigen eiland maar ook op Wieringen verkocht kunnen worden. Er is nog geen locatie bekend waar zo'n kwekerij precies komt te staan. Het project staat nog in de kinderschoenen.

Algenkweek

Een derde plan, dat in Den Helder plaats uitgevoerd gaat worden maar de eerste twee plannen aanvult gaat over de kweek en uitgroei van spirulina. Dat is een algensoort die volgens de plannen een 'hoogwaardig, duurzaam en volledig veganistisch alternatief voor dierlijke eiwitten' is.

"Hiermee maak je het systeem gesloten. Algen kan je als voedsel gebruiken voor vissen maar die algen kunnen ook het water weer zuiveren. Het zou dan ook een mooie combinatie kunnen zijn met bijvoorbeeld Blauwe Polder en Yellowtail Kingfish." zegt Kieft.

Tekst gaat verder onder de foto.

De rondvaartboten in de haven van Oudeschild - Foto: NH Media/Edo Kooiman

Het geld vanuit de overheid wordt in september definitief vastgelegd. Daarnaast moet er nog geld in de regio gevonden worden om de budgetten compleet te maken. Kieft ziet de investering door het Rijk vooral als een impuls.

"Je kunt nooit compenseren wat vissers kwijt zijn geraakt in hun beleving. Je kunt alleen de visserijgemeenschap ondersteunen in wat er mogelijk is als alternatief. Er ontstaat nieuw werk en de ene zal daar aan snuffelen en denken 'ja, dat is wat voor mij', maar er zullen ook andere zijn die er niet aan moeten denken. Dat selecteert zich vanzelf ook wel uit."

Meer ruimte in regels

De gemeente Texel is nu aan het kijken of de haven 'op afstand kan worden gezet', door een andere partij kan worden uitgebaat. Zo ontstaat er meer ruimte in de regels om klanten voor de haven te vinden. 

"De haven moet economisch flexibel zijn en kunnen veranderen zonder dat de gemeenteraad daar in een langdurig traject iets van moet vinden. En het dorp heeft belang bij andere werkgelegenheid, nieuw werk. En dit geld van de overheid is een klein beetje compensatie voor de sociaaleconomische gevolgen in de visserijgemeenschap."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]