Ga naar Content

Extra brandmelders voor flats in Haarlemse P.C. Boutensstraat na meerdere incidenten

De appartementencomplexen in en rond de P.C. Boutensstraat in Haarlem-Noord krijgen binnenkort extra brandmelders, nadat er meerdere branden plaatsvonden. In alle trappenhuizen worden ze geïnstalleerd. Dat is het resultaat van een gesprek tussen bewoners, verhuurder Pré Wonen en burgemeester Wienen.

De woning in de P.C. Boutensstraat in Haarlem waar brand woedde - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Afgelopen vrijdag woedde er brand in een woning aan de P.C. Boutensstraat. Daarbij raakte de bewoner gewond. De houten schotten waarmee de kapotte ramen na een eerdere brand zijn dichtgetimmerd, hangen er nog altijd. 

Drie maanden geleden was er in hetzelfde woonblok namelijk ook al brand. Daarbij raakten twee mensen gewond en overleefde een hond de brand niet. Omwonenden maken zich zorgen over de brandveiligheid in de portiekflats. Bewoner Hans van Geijlswijk treedt op als officieuze woordvoerder namens de omwonenden.

Drukbezochte bijeenkomst

Nadat Van Geijlswijk eerder zijn verhaal deed bij NH, organiseerde Pré Wonen een bijeenkomst. Dat gesprek vond dinsdagavond plaats. Zo'n dertig bewoners waren aanwezig. Ook burgemeester Jos Wienen was van de partij, net als directeur Wout Kranen van Pré Wonen. 

Het resultaat van de bijeenkomst is dat de verhuurder zo snel mogelijk rookmelders laat ophangen in alle portieken, dus buiten de woningen zelf. Dat is wettelijk niet verplicht, maar wel zo veilig.

"We hebben vanochtend meteen de opdracht gegeven om die melders te plaatsen", vertelt directeur Kranen woensdag. "Ze komen in alle portiekflats van dat bouwjaar te hangen." De woningen waar het om gaat, zijn eind jaren zestig gebouwd. Het gaat niet alleen om de P.C. Boutensstraat, maar ook om omliggende straten als de Van Moerkerkenstraat en de Nico van Suchtelenstraat. Het is nog niet duidelijk hoe snel de melders precies kunnen worden geleverd. 

"Als er brand is in de hal, dan stijgt de rook op. Dan heb je eigenlijk geen vluchtwegen"

Hans van Geijlswijk, buurtbewoner

Bewoner Hans van Geijlswijk is blij met de toezegging van de verhuurder. "Goed dat dit een vervolg krijgt. Er wordt nu in ieder geval wel geluisterd naar de bewoners. Dat is heel belangrijk voor ons."

Van Geijlswijk maakt zich vooral zorgen om mensen die op de tweede en derde etage van de huurflats wonen. "Ik woon zelf op drie hoog. Als er brand is in de hal, dan stijgt de rook op. Dan heb je eigenlijk geen vluchtwegen. Ze zeggen dat de brand vorige week is veroorzaakt door een omgevallen kacheltje. Dat zal dan wel."

Deur bleef open

Volgens Wout Kranen van Pré Wonen is de brandveiligheid op zich goed op orde. "Je ziet dat het vuur niet doorslaat. De brand blijft netjes in de woning. Maar in dit geval sloeg de bewoner op de vlucht en stond de voordeur nog open. Dan kan de rook in het trappenhuis trekken. Als de deur dicht was geweest, was er niets aan de hand geweest."

Tekst loopt door onder de foto.

Vrijdagochtend vroeg wordt er geblust in de P.C. Boutensstraat - Foto: Foto: Inter Visual Studio

Naast het plaatsen van de rookmelders komen er ook affiches te hangen bij de entree van de woningen. Daarop moet worden uitgelegd wat bewoners moeten doen om brand te voorkomen en wat ze moeten doen als er toch een brand woedt. 

"De deuren van de woningen zijn lang bestand tegen vuur. Dus voor de mensen op de bovenste etages geldt dat ze juist niet moeten vluchten, maar moeten wachten tot de brandweer er is", zegt Kranen. 

Bewoners met een 'rugzakje'

Meerdere bewoners van de P.C. Boutensstraat laten aan NH weten dat er veel mensen in de straat wonen die soms voor gedoe zorgen. Hans van Geijlswijk: "Er heerst wel problematiek in de wijk. Niet iedereen houdt zich aan de regels. Dan worden bijvoorbeeld de nooduitgangen geblokkeerd. De helft van de bewoners is 'apart', zal ik maar zeggen."

"Bij echte overlast gaan we over tot ontruiming. Gelukkig zijn er ook heel veel goede buren"

Wout Kranen, Pré Wonen

Die signalen zijn ook bekend bij de verhuurder. Volgens Wout Kranen wordt de helft van de woningen regulier verhuurd, de andere helft wordt toegewezen aan mensen met diverse achtergronden. "Gelukkig zijn er heel veel goede buren", zegt de directeur.

"We gaan wel goed kijken naar de instroom, maar dat geeft geen garantie. We vangen de signalen op en handelen dan ook. Dat kost tijd, maar bij echte overlast gaan we over tot ontruiming. Dat doen we helaas ook best vaak."

Tekst loopt door onder de foto.

Brandweerlieden bestrijden de brand in de P.C. Boutensstraat in april - Foto: Inter Visual Studio / Kyrlian de Bot

De Actiepartij stelde eerder raadsvragen over de brandveiligheid in dit soort portiekflats. Het stadsbestuur liet toen nog weten dat de rookmelders alleen verplicht zijn in de woningen zelf, niet in de hallen en portieken. Het college liet toen weten dat 'een wettelijke grondslag om op te treden tegen het ontbreken van een extra vluchtroute of een rookmelder in een trappenhuis ontbreekt'.

"De problemen zijn met het alleen plaatsen van brandmelders vermoedelijk niet allemaal verholpen"

Danny van Leeuwen, Actiepartij

Danny van Leeuwen van de Actiepartij is blij dat Pré Wonen nu actie onderneemt. "Dat is goed nieuws. Blijkbaar zagen burgemeester en de verhuurder toch ook ruimte voor verbeterpunten."

Van Leeuwen: "Actiepartij heeft de antwoorden op onze vragen op de agenda gezet voor na de zomer. Graag horen we dan van het college of er een vervolg komt op de controle uit 2015 waar 89 gebreken zijn geconstateerd. Die zijn met het alleen plaatsen van brandmelders vermoedelijk niet allemaal verholpen."

Reactie burgemeester Jos Wienen

Burgemeester Wienen is op de hoogte van de problemen die in en rond deze flat spelen, laat een woordvoerder weten: "Hij heeft geluisterd naar de buurtbewoners tijdens de bijeenkomst en begrijpt hun zorgen. De burgemeester is blij met de gemaakte afspraken en volgt de resultaten." Waar het gaat over de openbare orde bespreekt Wienen de situatie met de politie.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]