Ga naar Content

Teleurstelling om afgelaste Alkmaarse lichtjesavond: "Jongeren gaan al steeds vaker naar Amsterdam"

Lichtjesavond in Alkmaar kan dit jaar niet doorgaan, meldt de organisatie. Reden daarvoor zijn stijgende kosten en een tekort aan vrijwilligers. "De opkomst is denk ik vertienvoudigd", schat Ilse Ketzer. “Het wordt ieder jaar groter. Zo groot dat we nu handjes tekort komen.”

Foto: Alkmaar Centraal

Na veel wikken en wegen maakte de organisatie het nieuws gistermiddag via een Facebookbericht bekend. "We hebben er slapeloze nachten van gehad. Het is echt ons kindje, maar we konden nu niet anders dan het af te blazen", verklaart Ilse tegen mediapartner Streekstad Centraal

Wat ooit in 2014 begon als initiatief om geld op te halen voor het goede doel, groeide al snel uit tot een succesvol en drukbezocht evenement.

Met honderden bootjes varen de deelnemers door de verlichte vaarroute. En omdat het evenement zo groot is geworden, kwam daar het laatste jaar zelfs een wandeltocht bij. "Na corona zijn alle evenementen uit hun voegen gebarsten, iedereen was er weer aan toe denk ik."

Professionele hulp nodig 

Maar dat kan dit jaar dus allemaal niet doorgaan, omdat er te weinig geld is om het uit zijn jasje gegroeide evenement goed en veilig te laten verlopen. Er zijn steeds minder sponsoren terwijl de kosten stijgen. "We organiseren het met vier vrijwilligers en op de dag zelf met een stuk of twintig. Maar we hebben nu ook professionele hulp nodig", legt Ilse uit.

Foto: NH / Maaike Polder

De afgelaste lichtjesavond houdt ook de Alkmaarse politiek bezig. Raadslid Boran Bilbal van BAS zegt er alles aan te willen doen om het dit jaar toch te laten doorgaan. Hij heeft vragen gesteld aan het college, meldt Streekstad Centraal. "Als het college niet wil, stap ik naar de raad. We moeten Alkmaar aantrekkelijk houden. Vooral voor jongeren, die gaan al steeds vaker naar Amsterdam." 

Evenementenpotje?

Hij hoopt dat er nog wat geld in het ‘evenementenpotje’ zit. "We kunnen dit niet voor die paar centjes niet door laten gaan", stelt hij. Of het hem ook lukt is nog maar de vraag. Voor nu ligt de focus bij Ilse al op 2025. "We moeten het anders gaan inrichten, zodat alles veilig kan verlopen. We hebben twee datums ingepland bij de gemeente en gaan er nu al mee aan de bak."

Lees ook