Ga naar Content

Festivals lijden onder hogere kosten: "Een editie met regen kan de nekslag zijn"

De zomer is in volle gang en ook het festivalseizoen draait op volle toeren. Veel West-Friezen bezoeken lokale festivals, die steeds meer te maken krijgen met stijgende kosten.  De gages voor artiesten, de inkoop van onder andere geluidsinstallaties, infrastructuur en drank zijn de laatste jaren flink duurder geworden. 

Festivals lijden onder hogere kosten: "Een editie met regen kan al de nekslag zijn" - NH Nieuws

Bij Dijkpop (7.000 bezoekers) in Andijk zijn de vrijwilligers druk bezig om het festival weer op te ruimen na een succesvol weekend. Organisator Joost Buis kijkt tevreden terug: "Mooi weer en een vracht blije mensen en dat is waar we het hoofdzakelijk voor doen." Een van de hoogtepunten was het optreden van Joost Klein: "Die hadden we al voor het Songfestival geboekt, daar hadden we mazzel mee. Nu is hij een stuk duurder."

Als het om kosten gaat, schetst Buis geen rooskleurig beeld. "Alles is flink duurder geworden, de kosten zijn met 20 procent gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Dat zie je in de hele maatschappij. We proberen zo goed mogelijk te draaien, maar je moet dat uiteindelijk ook doorberekenen, anders kun je geen festival draaien. Dankzij de inzet van vrijwilligers kunnen we dit doen, die zijn onmisbaar."

Prikkelen

Waar in Andijk de boel wordt afgebouwd zijn ze in Venhuizen juist druk bezig met de opbouw van Zomerborrel en Deine Festival (5.500 bezoekers). Op vier verschillende podia is er dit weekend volgens organisator Marcel Ott voor iedereen wat te beleven: "Ons festival staat voor vrijheid en avontuur. We besteden erg veel aandacht aan het decor. Ieder plekje heeft z'n eigen karakter, allemaal om ons publiek te prikkelen."

De organisatie van het festival is net als veel andere festivals in de regio van één naar twee dagen gegaan. Zo is er op de vrijdag de Zomerborrel met onder andere Wesly Bronkhorst en Bee Gees Forever. "Je hebt groei nodig om dit voort te kunnen zetten. De kosten rijzen de pan uit en we willen wel uitpakken. Grote podia gebruiken we nu twee dagen zodat je de kosten verdeeld."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Deine Festival: Pulse Visuals

Waar de twee bovengenoemde festivals aardig wat vet op de botten hebben en tegenvallers op kunnen vangen, geldt dat niet voor het ReMind The Gap Festival in De Goorn. Daar komen elke dag zo'n 450 bezoekers naartoe. "Gelukkig hebben we de afgelopen jaren mooi weer gehad, maar als je een keer een editie met alleen maar regen hebt, kan dat de nekslag zijn voor je festival", vertelt organisator Danny Korporaal.  

Want dat alles een stuk duurder is geworden merkt Korporaal ook. Het is een af en toe een worsteling: "We willen juist laagdrempelig en toegankelijk blijven en de bezoekers niet leegtrekken. De prijzen willen we niet opdrijven, maar dat betekent wel dat je marges steeds kleiner worden. We zijn nu wel naar een plek verhuisd die beter bereikbaar en zichtbaarder is, hopelijk trekken we nu ook meer bezoekers."

Vrijwilligers

Om de festivals betaalbaar te houden is de inzet van vrijwilligers dan ook essentieel. Bij Dijkpop lopen er al 450 in het rond. "En die hebben we ontzettend hard nodig", vertelt Joost Buis. "Als we iedere vrijwilliger al een euro per uur zouden moeten betalen, is het al onbetaalbaar. Zonder vrijwilligers geen festival."

Naast vrijwilligers delen de verschillende festivals ook materiaal en kennis met elkaar. Zo werkt het Deine Festival ook samen met Outdoor Stereo en Hoorn Zingt Hollands. "We kopen samen de drank in en we delen bijvoorbeeld ook de consumptiemunten en een grote tent."

Ook Dijkpop werkt samen met andere festivals in de regio zoals Badpop en Zomerpop. "We hebben een gezamenlijke app en dan houden we elkaar bijvoorbeeld op de hoogte welke artiesten we boeken. We moeten elkaar niet in de weg zitten, maar juist zorgen dat we een divers festivallandschap behouden in West-Friesland."  

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]