Ga naar Content

Verdient Haarlem de titel sportgemeente van het jaar?

Een verrassing voor menig sportliefhebber: Haarlem is genomineerd voor sportgemeente van het jaar. Waardoor maakt de gemeente kans op die titel? Zes vragen, zes antwoorden in aanloop naar de uitreiking op 26 september.

Het Kennemer Sportcenter, met rechts de eregalerij van Haarlemse sporthelden van weleer - Foto: NH Media/Maikel Ineke

1. Wat is de reden dat Haarlem plots kans maakt op de titel sportgemeente van het jaar?
Dat kan de gemeente zelf het beste beantwoorden. Een woordvoerder meldt: "De gemeente Haarlem denkt een goede kans te maken op de titel, omdat ze met name op het gebied van toegankelijkheid, ondersteuning van sportaanbieders en verduurzaming van de sportsector mooie resultaten boekt."

2. Wat houdt dat concreet in dan?
Om sport voor iedereen toegankelijk te maken, bestaat er in Haarlem een sportfonds. Inwoners met weinig geld die lid willen worden van een sportvereniging, kunnen een financiële bijdrage krijgen.

Ook zet de gemeente in op een veilige sportomgeving voor iedereen. Zo hebben Haarlemse sportverenigingen een progressvlag gekregen. Letterlijke toegankelijkheid heeft ook de aandacht. De gemeente installeert bredere deuren op sportcomplexen om ook mensen met een fysieke beperking welkom te kunnen heten.

Daarnaast investeert Haarlem flink in duurzaamheid van de sportsector, bijvoorbeeld door te streven naar energieneutrale sportcomplexen.

3. Mooie doelen, maar staat deze managementtaal niet wat ver van sport in de praktijk?
Daar kun je over twisten. Duidelijk is wel dat de nadruk op toegankelijkheid, ondersteuning en duurzaamheid aansluit bij de nieuwe opzet van de prijs.

Vereniging Sport en Gemeenten, de organisator van sportgemeente van het jaar, meldt hierover: "Om gemeenten meer kans te geven een gooi naar de titel te doen, is de opzet van de verkiezing op verschillende punten gewijzigd. Zo komt er minder nadruk te liggen op de harde cijfers, maar vragen we gemeenten de sterke en bijzondere punten van hun sport- en beweegbeleid te benadrukken." 

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Freerun in het Nelson Mandelapark: dat is ook sport - Foto: NH Media/Maikel Ineke

4. Maar is er dan ook een concreet resultaat van het Haarlemse sportbeleid aan te wijzen?
Jazeker. Naast de titel sportgemeente van het jaar is Haarlem ook genomineerd voor beste initiatief op sport– en beweegbeleid. Dit is vanwege het Freerunparcours in het Nelson Mandelapark. Deze baan met blokken levert niet direct een bekende Haarlemse sporter op, maar zorgt er wel voor dat elke dag een horde Haarlemse kinderen zich fysiek uitleeft in het park, gratis en voor niets.

5. Goed voor de kinderen, maar pakken de Haarlemse sporters nog wel prijzen?
Dat valt wat tegen, als je het vergelijkt met vroegere tijden. Zeker als je teruggaat naar eind 19e eeuw. Haarlem was de bakermat van tal van sportverenigingen die landelijk faam en aanzien verwierven. Denk maar aan de HFC, één de oudste voetbalverenigingen van Nederland die inmiddels ‘Koninklijk’ is.

Sinds HFC Haarlem (die andere vermaarde voetbalclub) failliet is, heeft de stad geen club meer in het profvoetbal. In de sporten honkbal en basketbal waren Haarlemse verenigingen (Kinheim, Flamingo's) menigmaal de beste van Nederland, maar dat is de afgelopen jaren ook niet meer het geval. 

6. Oké, dus wel een freerunbaan, maar geen topsporttalent meer?
Dat is te cynisch. De Haarlemse sportvereniging Kenamju brengt al vijftig jaar uitzonderlijk veel judosucces voort en houdt die reputatie hoog. De 16-jarige Megan Warners is het nieuwste aanstormende judotalent. Jesper de Jong (tennis), Bart Lambriex (zeilen), Floor Slooff (turnen) zijn enkele andere voorbeelden van succesvolle Haarlemse sporters van jonge leeftijd. En, wie weet is freerun op de volgende Spelen wel een Olympische sport.

NK Freerunnen in Haarlem

Als het om freerunnen gaat, zet Haarlem zich niet alleen met het parcours in het Nelson Mandelapark op de kaart. Komend weekend is de provinciehoofdstad ook decor van NK Freerunnen Style. Voor het evenement is een unieke opstelling op het terrein van Olympia Haarlem (Henk van Turnhoutpad 1) gecreëerd. Het evenement is gratis toegankelijk. Freerunnen is een sport, waarbij een renner (de freerunner) zich sierlijk door de stedelijke omgeving begeeft. Muren, trappen en ander straatmeubilair zijn daarbij geen obstakels maar juist hulpmiddelen. Reken op veel krachtige sprongen en lenige bewegingen.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]