Ga naar Content

Vuurwerk bij finale Honkbalweek Haarlem: niet iedereen blij

De finale van de Honkbalweek Haarlem staat vanavond op het programma: Team USA tegen het ijzersterke Japan. Op en boven het veld wordt dan vuurwerk verwacht. Na de wedstrijd is er namelijk een vuurwerkshow. Buurman Wouter maakt zich zorgen om zijn paarden.

Wouter Hartendorf met paarden op boerderij Sinneveld, op de achtergrond het honkbalstadion - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

De finale begint vanavond om 19.30 uur. Direct na de wedstrijd wordt professioneel vuurwerk afgestoken vanuit het Pim Mulierstadion in Haarlem-Noord. Tussen 22.00 en 23.00 uur gaat er twee keer vuurwerk de lucht in om het einde van het toernooi te markeren. 

Daar is Wouter Hartendorf van boerderij Sinneveld in Santpoort-Zuid niet zo blij mee. De weilanden van de boer grenzen aan het honkbalstadion. Op de boerderij lopen veel koeien, maar is ook een paardenpension. En vooral om de paarden maakt Wouter zich zorgen.

"Paarden zijn vluchtdieren, dit is wachten op ongelukken"

Wouter Hartendorf, boerderij Sinneveld

De boer geeft een korte rondleiding over het terrein. Er dartelen prachtige veulens rond, die meteen aan komen lopen en nieuwsgierig aan de fototas van de verslaggever snuffelen. De moeders houden het jonge spul goed in de gaten. 

"Ik kreeg woensdagmiddag pas een mailtje waarin het vuurwerk werd aangekondigd. Dat is wel erg kort dag", zegt de boer. "Het betekent dat ik alle paarden op stal moet zetten. Paarden zijn vluchtdieren. Dus als ze schrikken van het vuurwerk, slaan ze op hol. Het zijn er meer dan dertig, dus dat kost allemaal veel tijd."

Hoop hooi nodig

Het kost de boerderij ook geld, want er moet ineens hooi op de vloeren van de stallen worden gelegd en de paarden moeten weer wintervoer krijgen. "Het gaat me niet om het feestje hoor, maar ik vind het gewoon raar. We zitten naast een Natura 2000-gebied. Wij moeten ons aan allerlei regels houden en zij schieten daar rotzooi de lucht in." Ook broeden op het terrein nog zwaluwen en een kerkuil. 

Tekst loopt door onder de foto.

Moeder en kind: paarden op boerderij Sinneveld - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Wouter Hartendorf: "Ik denk dat ze geen idee hebben wat het inhoudt voor de dieren of dat ze ons met een hoop extra werk opzadelen. Het is eigenlijk ook te warm voor de paarden om ze op stal te zetten. Het levert allemaal stress op."

Geen vergunning, wel meldplicht

Het is opmerkelijk dat in Haarlem een vuurwerkshow wordt toegestaan, terwijl er rond de jaarwisseling een algemeen vuurwerkverbod geldt. De regelgeving is ingewikkeld, blijkt na een middag bellen met de instanties. De gemeente Haarlem blijkt er niet over te gaan en verwijst naar de provincie Noord-Holland en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.

Die laatste laat weten dat er wel regels gelden voor het afsteken van het vuurwerk, maar dat het vuurwerk van de Honkbalweek binnen die regels valt. Een vergunning is niet nodig, wel geldt er een meldingsplicht. "Het voldoet allemaal aan de voorschriften, we hebben geen grond om dit te weigeren", zegt de woordvoerder van de Omgevingsdienst. 

"Het voldoet allemaal aan de voorschriften, er is geen grond om te weigeren"

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied

Hij zegt dat er wel bij de organisatie is aangedrongen om de buren te informeren over de plannen. Dat is dus ook gebeurd, maar pas woensdagmiddag. De organisatie van de Honkbalweek laat desgevraagd weten de zorgen van boer Wouter te begrijpen. "We proberen goed te communiceren", zegt hij. "En het vuurwerk duurt ook maar kort." Volgens de woordvoerder is er nog niet gesproken met boerderij Sinneveld. 

'Beetje makkelijk gedacht'

Volgens de boer valt het vuurwerk niet meer tegen te houden. "Dat hoeft ook niet. Ik gun iedereen zijn feestje, maar het zou fijn zijn geweest als ze dit eerder hadden laten weten. Voor hen is het een paar minuten leuk, voor ons is het een hele dag werk. Het is een beetje makkelijk gedacht."

De boer hoopt wel dat de Honkbalweek een potje achter de hand heeft om zijn extra kosten te dekken. De woordvoerder van de Honkbalweek zegt dat hij 'niet via de pers onderhandelt over een schadevergoeding'.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]