Ga naar Content

Wereldwijde computerstoring treft ook Schiphol op piekdag

De wereldwijde computerstoring die sinds vanochtend gaande is, heeft ook invloed op Schiphol. KLM heeft de operatie grotendeels gestaakt, meldt de maatschappij. 

Foto: Inter Visual Studio / Koen de Boer

Veel vluchten zijn geschrapt of vertraagd, blijkt uit de website van Schiphol. De luchthaven kan niet zeggen hoeveel vluchten er precies zijn uitgevallen, en verwijst voor informatie door naar de luchtvaartmaatschappijen. Om de drukte beheersbaar te houden, roept KLM reizigers op niet naar Schiphol te komen als een vlucht is geannuleerd of ernstig vertraagd.

Reizigers op de luchthaven wordt via het omroepsysteem en borden op de hoogte gebracht dat de storing mogelijk gevolgen heeft voor hun vlucht. Schiphol deelt water en ijsjes uit aan wachtende reizigers, die in sommige gevallen al uren in de rij staan, en soms al een paar keer achteraan zijn aangesloten.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

KLM laat op haar website weten dat het de operatie als gevolg van de storing grotendeels heeft gestaakt. "Wij realiseren ons dat dit, zeker gezien de zomervakantie, buitengewoon vervelend is voor onze klanten. We werken er hard aan om het probleem op te lossen."

NH-verslaggevers Eline Boshuizen en Thijs-Jan van Aalst zijn op Schiphol en zien dat KLM-passagiers nog wel gewoon kunnen inchecken. "Mensen krijgen vaak ook een andere vlucht, begreep ik van KLM, dus ze gaan er van uit dat er later vandaag wel weer vluchten gaan." Ook Transavia zegt dat al haar vluchten momenteel worden geschrapt of met vertraging vertrekken.

Lees verder onder de video

Eline Boshuizen vanaf Schiphol - NH Nieuws

De storing komt op een uiterst ongelegen moment voor Schiphol. Vanaf dit weekend hebben alle schoolregio's in Nederland vakantie, en verwacht Schiphol een piekdag. Ondanks de storing vertrekken er nog wel vluchten, zo is te zien op Flightradar24. Ook meerdere omwonenden van Schiphol laten weten dat er zoals gebruikelijk toestellen overkomen. 

Storing

Er zijn problemen met het beveiligingssysteem van Crowdstrike, dat Microsoft gebruikt voor haar besturingssoftware. Veel Microsoft-gebruikers krijgen daardoor blauwe schermen te zien bij het opstarten van hun computers. Behalve luchthavens zijn ook overheidsinstellingen, banken en andere bedrijven getroffen. 

Verslaggever Thijs-Jan van Aalst vanaf Schiphol over grote computerstoring - NH Nieuws

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]