Ga naar Content

IJsbaan Haarlem midden in de zomer al bezig met het nieuwe schaatsseizoen

Wie denkt er tijdens deze zonovergoten periode in juli aan schaatsen? Het antwoord: Rob Kleefman, directeur van IJsbaan Haarlem. “Nu moet het gebeuren”, weet hij. Op het middenterrein van zijn schaatsbaan wordt momenteel hard gewerkt om het complex toekomstbestendig te maken.

De grond onder de 'krabbelbaan' wordt afgegraven voor een nieuwe fundering, op de achtergrond een deel van de nieuwe dakconstructie - Foto: aangeleverd

Toekomstbestendig betekent voor de ijsbaan vooral weerstand bieden aan het weer. De gemiddelde temperatuur ligt in de winter steeds hoger, maar de wind is de grootste uitdaging voor de ijsmeesters. “Dat is de grote spelbreker”, zegt Kleefman. “Die werkt als een föhn op het ijs. Daardoor kost het veel energie om het ijs in goede staat te houden.”

Nieuwe overkapping

De oplossing ligt voor de hand: voorkomen dat de wind het ijs bereikt. Dat doet de ijsbaan nu door de overkapping over het middenterrein te verlengen. “We trekken het doek helemaal door, van de noord- naar de zuidzijde. Zat er tot voor kort nog ruimte tussen het reguliere dak en het doek over het middenterrein, in het nieuwe seizoen is dat helemaal weg. De baan wordt praktisch windstil.”

De ijsbaan is gesloten: een groot bord aan de rand van het complex verklapt wat er binnen gebeurt - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Het doek dat afgelopen seizoen al over het middenterrein was gespannen, wordt hergebruikt. “Dat wordt nu gewassen”, vertelt Kleefman. “Het zijn stroken doek van 5 meter breed.” Er komt een nieuwe, grotere constructie waar de doeken aan worden gehangen. En er komen dus extra doeken bij. “Dat is de enige verandering die schaatsers in het nieuwe seizoen zullen zien.”

Nieuwe fundering

De werkzaamheden gaan verder dan alleen het dak, al zal dat niet direct zichtbaar zijn. De zomer wordt ook aangegrepen om een nieuwe fundering aan te leggen voor de ‘krabbelbaan’, het ijsbaantje op het middenterrein. Met die basis kan in de zomerstop van volgend jaar een extra grote middenbaan worden aangelegd.

Rob Kleefman, directeur van IJsbaan Haarlem, tijdens het afgelopen schaatsseizoen - Foto: NH Media/Maikel Ineke

“Dit moet wel op deze manier”, legt Kleefman uit. “Nu moet het gebeuren. De zomer is het enige moment waarop dit soort grootschalige werkzaamheden kunnen plaatsvinden. We hebben de werkzaamheden over twee zomers verdeeld: nu het nieuwe dak, volgend jaar de nieuwe middenbaan. En het mooie is: dankzij dat nieuwe dak zal het energieverbruik volgend jaar, ondanks de grotere baan, niet stijgen.”

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]