Ga naar Content

700 nieuwe bomen na storm Poly: "Laat ons nu alsjeblieft een jaar of tien met rust"

Beverwijk gaat ruim zevenhonderd nieuwe bomen planten om de gaten te vullen die werden geslagen door zomerstorm Poly, die precies een jaar geleden over ons land raasde. De gemeente heeft er ruim anderhalf miljoen euro voor gereserveerd.

Ton Zuidervaart, boombeheerder Beverwijk - NH Nieuws

Boombeheerder Ton Zuidervaart van de gemeente Beverwijk is blij dat er geplant kan worden. De storm en de gevolgen daarvan komen nog regelmatig ter sprake op zijn werkplek. Storm Poly, die begin juli 2023 over het land raasde, blies in Beverwijk ruim 1100 bomen om. "De crisis was zo ernstig dat er nog vaak aan gerefereerd wordt. We zeggen dan tegen elkaar: Weet je nog toen, met Poly?" 

"Laat een echt grote storm even uitblijven, laat ons alsjeblieft een jaar of tien met rust"

Ton Zuidervaart, boombeheerder Beverwijk

Met name de Beverwijkse parken moesten het ontgelden, maar ook op de Vuurlinie aan de rand van Beverwijk, waar we Ton ontmoeten, was de schade groot. De rij bomen op het dijkje maken onderdeel uit van de historische stelling van Amsterdam, daar hebben zeker 55 bomen het loodje gelegd. 

De Vuurlinie zal ook een van de locaties zijn waar de herplant van de bomen te zien zal zijn, Dit gebeurt vermoedelijk komend najaar al, vertelt Ton, terwijl hij een oude iep een schouderklopje geeft. "Die heeft het toch maar mooi overleefd. Da's een sterke, een buffel, die hebben we nodig."

Anderhalf miljoen

De gemeenteraad heeft besloten de komende jaren ruim anderhalf miljoen euro te reserveren om de schade van Poly te herstellen. Voor dat geld worden ruim 700 nieuwe bomen geplant. "In bossen en parken is herplanten soms niet nodig", legt Ton uit. "Daar herstelt de natuur zelf de schade". 

In het najaar start het herplantproject.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]