Ga naar Content

Ex-kankerpatiënt Petra fietst naar Pisa: "Spannend, lang geleden dat ik een grote tocht maakte"

1.800 kilometer fietsen in 18 dagen. Vanmorgen stapte Petra Kooistra op om de komende drie weken van Inloophuis Pisa in Hoorn naar Pisa in Italië te fietsen. Tien jaar geleden kreeg ze zelf kanker, de fietssponsortocht is een manier om dat af te sluiten. Het liefst wilde ze de reis met haar hele gezin doen, maar dat liep allemaal wat anders. 

Foto: WEEFF

Ze is inmiddels coördinator bij het inloophuis Pisa, een plek waar je ondersteuning kan krijgen voor het leven met en na kanker. Maar toen er een kwaadaardige tumor in haar bovenbeen werd gevonden, heeft ze nooit een voet over de drempel durven te zetten bij het inloophuis. "Ik had het gevoel de controle over mijn eigen leven en gezondheid volledig kwijt te zijn en was in de war over het heden en de toekomst. Ik was in één klap sterfelijk geworden."

Laatste ziekenhuiscontrole na 10 jaar

De behandeling verliep succesvol, maar dat betekent niet gelijk dat Petra gelijk weer de oude was. "Ik kon een paar jaar later nog niet eens een berg op fietsen. Dat is voor mij ook een persoonlijk doel. In september heb ik mijn laatste ziekenhuiscontrole en ga ervan uit dat het goed is. Dat ik het hele stuk achter mij kan laten."

Tekst gaat verder onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Gezin wilde niet meedoen: 'Kunnen we niet met de auto?'

Maar nu ze er zelf werkt, ziet ze juist ook het belang in van Inloophuis Pisa. Het verhaal over de oprichting inspireerde haar. Vijftien jaar geleden fietsten de oprichters naar Pisa. Toen Petra haar fietsplannen voorstelde aan haar gezin, reageerde niet iedereen enthousiast. Haar oudste van 13 jaar was er vrij stellig in: "Waarom gaan we niet met de auto?" Het plan was al afgeschreven, toen haar man Remco voorstelde: "Maar waarom ga je dan niet alleen?"

Met die gedachte in haar hoofd besloot ze de uitdaging toch aan te gaan. En dus begint Petra vanmorgen om 10.00 uur aan haar solotocht naar Pisa in Italië. Om geld op te halen voor Inloophuis Pisa, en om te vieren dat ze tien jaar kankervrij is. De tocht van Petra is te volgen via haar sociale media. En ook kun je een donatie geven voor haar act via de website van het KWF.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]