Ga naar Content

Al veel suggesties voor nieuwe, uitspreekbare naam Hoofddorpse Hódmezövásárhely-fontein

De Hoofdddorpse spuiter, de Burgemeester van Dulstfontein of simpelweg de Haarlemmermeerfontein. Hoewel de gemeente Haarlemmermeer pas later dit jaar inwoners zal vragen om mee te denken over een nieuwe naam voor de Hódmezövásárhely-fontein op het Beursplein in Hoofddorp, stromen de suggesties al binnen. 

Hódmezövásárhely-fontein - Foto: Google Streetview

Na schriftelijke vragen van Forza! Haarlemmermeer over de fontein zegde de gemeente toe de naam van de fontein te willen veranderen. Niet zozeer omdat de huidige naam een regelrechte tongbreker is, maar omdat de stedenband met de Hongaarse gemeente Hódmezövásárhely al sinds een jaar of tien is verbroken. 

Na de zomer gaat de gemeente te rade bij de inwoners, zo liet het college weten. En aan inspiratie geen gebrek, zo bleek nadat NH afgelopen week aandacht besteedde aan de fontein 'met de onuitspreekbare naam'.

Lees ook

Vanwege de complexe officiële naam wordt de fontein door veel Hoofddorpers al de Beursplein-fontein genoemd. En die naam wordt ook geopperd onder NH's post in de groep Nieuws uit Haarlemmermeer. Toch komen er ook originelere suggesties voorbij. Denk aan de Dik Trom-fontein (omdat de geestelijk vader van het joch in Kruisdorp opgroeide), de Graan voor Visch, want 'zo heten bijna alle straten in Hoofddorp', en de Hoofddorpse spuiter.

Burgemeester van Dulst 

Een van de minder gekscherende suggesties luidt Burgemeester van Dulst-fontein. Niet zonder reden, want het was de 1986 aangetreden burgemeester Aad van Dulst die de stedenband met Hódmezövásárhely aanzwengelde. Uiteindelijk werd de stedenband - door Haarlemmermeer steevast vriendschapsband genoemd - in 1989 een feit.  

Na een opleving rond 2008 kwam er in 2014 een eind aan de stedenband, omdat de toenmalige gemeenteraad het ongepast vond om een vriendschappelijke band met het Hongarije onder Viktor Orbán te onderhouden. Onze Orbans regime worden bevolkingsgroepen nog altijd systematisch onderdrukt. 

Hele fontein vervangen

Forza! Haarlemmermeer vindt het leuk dat er al zoveel suggesties worden geopperd. Toch vindt de lokale partij dat de fontein beter kan worden afgebroken als hij zo vaak stuk is als de afgelopen jaren. Het college liet eerder weten dat het aantal storingen nog niet dusdanig uit de hand loopt dat aan de slopen wordt gedacht. Toch hoeft het plein 'geen kale plek te worden', benadrukt de partij. "Er mag ook worden nagedacht over een vervanger."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]