Ga naar Content

17e-eeuwse werken uit Westfries Museum krijgen opknapbeurt: "Om er weer van te genieten"

Het Westfries Museum in Hoorn heeft de deuren al een tijdje gesloten, in afwachting van een grootse verbouwing. Dit moment wordt gebruikt om de 17e-eeuwse parels eens goed onder de loep te nemen. Het historische schilderij van Eva Ment bleek dan ook nodig aan restauratie toe en is tijdelijk verhuisd naar een atelier in Ouderkerk aan de Amstel. ''De jurk oogde groenig en de witte molenkraag niet meer wit."

Restauratie aan 17e-eeuwse Eva Ment - NH Nieuws

Het museum bewaart topstukken van internationaal belang, waaronder het huwelijksportret van Eva Ment, de vrouw van Jan Pietersz Coen. “Na de broodnodige restauratie zal het portret straks als nieuw ‘shinen’ in de volledige vernieuwde opstelling. Net als het verbouwde museum klaar voor de toekomst”, aldus directeur van het Westfries Museum, Ad Geerdink.

Na drie eerdere pogingen mag Ronald de Jager eindelijk dit meesterwerk restaureren. Met 30 jaar ervaring in schilderijenrestauratie legt De Jager uit dat dit portret geen ingrijpende aanpassingen nodig heeft, maar wel het lijmen van scheuren en verwijderen van vernis en later toegevoegde lagen. "Dan hou je het 'naakte' schilderij over, zoals het in de 17e eeuw gemaakt is, zonder de beschadigingen van latere eeuwen", aldus De Jager.

De restauratie duurt ongeveer 120 uur, waarbij originele kleuren zoals de blauwe jurk en witte molenkraag worden hersteld. 

''Ik ben hier 120 uur mee bezig''

Restaurator Ronald de Jager

Als De jager het schilderij onder handen neemt, blijkt het veel geler dan hij vooraf had ingeschat. "De jurk oogde groenig, maar blijkt juist blauw te zijn geweest toen het werd geschilderd en ook de witte molenkraag die ze draagt, wordt weer echt wit." Met een klein penseeltje en speciaal ontwikkelde kleurstoffen en bindmiddelen vult hij de kleuren weer aan.

Na de essentiële restauratie zal het portret binnenkort in een volledig vernieuwde opstelling schitteren, net zoals het gerenoveerde museum.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]