Ga naar Content

Veiligheidsregio Kennemerland heeft de 'snelste' ambulances van het land

Ambulances in de Veiligheidsregio Kennemerland hebben een opvallend goeie responstijd bij spoedmeldingen. Sterker nog: ze zijn het snelst van het land. De responstijd is maar liefst 2 minuten en 10 seconden sneller dan die van de gemiddelde ambulance in Nederland. Hoe kan dat?

Foto: HFV

Wat is responstijd?

De responstijd van ambulances is de tijd tussen de aanname van de melding in de meldkamer en het ter plaatse komen van de ambulance bij de hulpbehoevende. In Nederland is de streeftijd binnen 15 minuten, maar de uiterste grens is 17 minuten.

Alle regio's binnen onze provincie blijven binnen de maximumtijd bij spoedmeldingen. Kennemerland is de enige regio die onder de 15 minuten blijft. De ambulances daar doen er gemiddeld 14 minuten en 40 seconden over om bij een spoedmelding te komen. Daarna volgen Noord-Holland Noord (15:15), Zaanstreek-Waterland (15:17), Gooi- en Vechtstreek (16:07) en Amsterdam-Amstelland (16:40), blijkt uit cijfers van cijfers van het Sectorkompas 2023 van Ambulancezorg Nederland. Het gemiddelde in Nederland ligt op 16 minuten en 50 seconden.

Bezetting is belangrijk

In Kennemerland zijn ze er maar wat trots op dat de ambulances in deze regio de snelste responstijd van Nederland hebben. Het is het resultaat van constant op zoek gaan naar verbetering, vertelt David Harten, sectormanager Ambulancezorg bij GGD Kennemerland. 

Wat ook helpt, is hoe het gebied in elkaar zit. De locaties in het gebied zijn goed aan te rijden, zegt Harten. "We zijn een kleine RAV (Regionale Ambulancevoorziening, red.), maar wel in een veiligheidsregio met één van de hoogste risicoprofielen van Nederland." Dat komt door de aanwezigheid van Schiphol, Tata Steel, meerdere tunnels, het Noordzeekanaal en grote evenementen zoals de Formule 1 in Zandvoort.

"Daarnaast zijn onze posten zijn goed gepositioneerd over de regio en is onze bezetting ook in orde, ondanks de toch nog steeds wel krappe arbeidsmarkt. Grotere ambulancediensten hebben daar soms moeite mee", concludeert Harten.

Tekst loopt door onder de kaart met ambulanceposten in de GGD-regio Kennemerland.

Ambulanceposten binnen de Veiligheidsregio Kennemerland - Foto: NH Media/LocalFocus

Lees ook

Daar weten ze in de GGD-regio Amsterdam-Amstelland alles van. Daar is de vraag naar ambulancezorg een stuk groter. Dat verklaart waarom de aanrijtijden daar wat langer zijn, vertelt woordvoerder Kirsty van Tilborg van Ambulance Amsterdam. "In Kennemerland is zelfs een krimpopdracht gekomen, omdat daar meer dan genoeg aanbod is voor personeel op de ambulance." 

Daarmee bedoelt ze niet dat er mensen weg moeten bij Kennemerland, maar dat er minder nieuwe mensen worden aangenomen. "De zorgvraag wordt in Amsterdam alleen maar groter. Daar is juist meer personeel nodig." 

De langzamere responstijd in Amsterdam-Amstelland wordt volgens haar ook veroorzaakt door de enorme drukte in de stad. "Er zijn het afgelopen jaar in Amsterdam ook veel wegwerkzaamheden geweest. Daardoor is het ook veel drukker op de weg en dat zorgt voor hogere responstijden."

Ketenverhaal

Het is volgens Harten van GGD Kennemerland een 'ketenverhaal' over waarom zijn regio de snelste is. "Als iemand 112 belt, wordt in de meldkamer direct gekeken naar de ernst van de melding en welke urgentie de zorg krijgt. De meldkamer is ook altijd bezig om preventief ambulances goed over het gebied te verspreiden. De teller begint al te lopen op het moment dat iemand 112 belt." 

Het draait allemaal om de keuzes die in de meldkamer worden gemaakt: welke ambulance wordt er op de noodsituatie afgestuurd? "Maar het gaat ook om onze eigen ambulancemensen, die daar snel en alert op reageren." 

Harten wil zeker nog even stilstaan bij de prestaties van zijn team. "Geen feestje, maar wel een traktatie. Omdat we ontzettend trots op onze mensen zijn."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.