Ga naar Content

Gerard werkt op de 'snelste' ambulances van het land: "Gaaf om dat zo efficiënt te doen"

De ambulances in de Veiligheidsregio Kennemerland hebben de snelste responstijd van Nederland. De 55-jarige Gerard werkt als verpleegkundige op een van die ambulances. Hij vertelt over de meldingen waar zijn hartslag van omhooggaat en de goede samenwerking met collega's. "Tussen de chauffeur en de verpleegkundige is er blindelings vertrouwen."

Gerard voor de ambulance bij de ambulancepost in Haarlem - Foto: NH Media

Wat is responstijd?

De responstijd van ambulances is de tijd tussen de aanname van de melding in de meldkamer en het ter plaatse komen van de ambulance bij de hulpbehoevende. In Nederland is de streeftijd binnen 15 minuten, maar de uiterste grens is 17 minuten.

"Ik doe dit werk al bijna zes jaar", vertelt Gerard, die liever niet met zijn achternaam in het artikel wil, terwijl hij rustig van zijn koffie nipt. Hij woont in de regio Alkmaar en werkt als verpleegkundige op de ambulance voor de GGD Kennemerland. Hiervoor werkte hij twaalf jaar op de spoedeisende hulp in het Spaarne Gasthuis in Haarlem-Zuid. 

Gerard ziet één groot verschil tussen het werken in het ziekenhuis en op de ambulance. "Daar zijn veel specialisten aanwezig om te ondersteunen. In de ambu ben je met een verpleegkundige en een chauffeur, dus je moet samen de beslissingen nemen over wat je gaat doen. Daardoor ben je veel meer individueel bezig."

Ondanks het kleine team levert dat nooit problemen op, vertelt hij. "Tussen de chauffeur en de verpleegkundige is er blindelings vertrouwen, en dat gaat eigenlijk ook altijd goed. Je weet heel duidelijk wie wat moet doen."

Hij geniet van zijn werk in Kennemerland, omdat de regio volgens hem zo divers is. "Je hebt de binnenstad, maar ook Schalkwijk, de A9, er is veel water, je hebt IJmuiden (Tata Steel, red.), het strand en ook veel festivals. Het is heel divers, en dat is het leuke eraan." 

Alleen een adres

De manier waarop de meldkamer omgaat met de melding zorgt ervoor dat de responstijden van ambulances steeds sneller worden, vertelt Gerard. De ambulance wordt, zodra de locatie van de melder bekend is, direct op pad gestuurd bij sommige meldingen. Dat gebeurt in heel Nederland, maar in Kennemerland zijn ze het snelst.

Het komt regelmatig voor dat Gerard en zijn chauffeur nog geen idee hebben wat ze te wachten staat als ze vertrekken. "Je weet dan alleen maar een adres."

Tekst loopt door.

Lees ook

Toen hij net begon met zijn werk op de ambulance schrok hij daar wel eens van. "Dan vroeg ik me af: 'Wat tref ik aan? Wat kom ik tegen? Wat moet ik zo gaan doen?'." Vooral meldingen waar kinderen bij betrokken zijn zorgen voor een verhoogde hartslag, vertelt Gerard.

"Dan gaat de adrenaline stromen. Tegen dat soort meldingen zien we wel een beetje op. Zéker als het gaat om een reanimatie. Maar daar ga je gelukkig nooit alleen naartoe." Bij een reanimatie wordt altijd een tweede ambulance opgeroepen.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Gerard in zijn 'kantoor' - Foto: NH Media

Er zijn geregeld meldingen waarbij het er echt toe doet dat Gerard en zijn collega zo snel mogelijk op de plaats van bestemming komen. Bij een reanimatie bijvoorbeeld, maar ook bij (vermoedens van) een beroerte. Die komen vaker voor dan de eerste categorie, aldus de verpleegkundige. "Een gevleugelde uitspraak bij de neuroloog is time is brain, dus hoe sneller je bij iemand bent en de eerste behandeling inzet, hoe groter de kans op herstel na een beroerte."

Razendsnel bij neuroloog

Dat maakte Gerard afgelopen woensdagochtend nog mee. "Ik kwam uit de nacht en was bijna klaar. We kregen 's ochtends vroeg een melding over een vrouw uit één van onze gemeentes waarbij het vermoeden van een beroerte bestond. Zij had een verlamming aan de rechterkant. Het was heel snel duidelijk, dus we hebben haar zo snel mogelijk naar het ziekenhuis vervoerd." 

"De vrouw lag razendsnel op de onderzoekstafel bij de neuroloog. Binnen veertig minuten zijn we van hier (het kantoor van GGD Kennemerland in Haarlem, red.) naar haar woning gereden, hebben we haar gediagnosticeerd, vervoerd en overgedragen aan het ziekenhuis in Haarlem. De neuroloog kon direct de juiste medicijnen geven. Dat vond ik heel gaaf, om dat met z'n allen zo efficiënt te doen."

Responstijden in Noord-Holland

Alle veiligheidsregio's binnen onze provincie blijven binnen de maximumresponstijd van ambulances bij spoedmeldingen. Kennemerland is de enige regio die onder de 15 minuten blijft. De ambulances daar doen er gemiddeld 14 minuten en 40 seconden over om bij een spoedmelding te komen.

Daarna volgen Noord-Holland Noord (15:15), Zaanstreek-Waterland (15:17), Gooi- en Vechtstreek (16:07) en Amsterdam-Amstelland (16:40), blijkt uit cijfers van cijfers van het Sectorkompas 2023 van Ambulancezorg Nederland. Het gemiddelde in Nederland ligt op 16 minuten en 50 seconden.

Gerards achternaam is bij de redactie bekend. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.