Ga naar Content

Zeven ongelukken in zeven weken: algeheel verkeersverbod geëist voor Zuiderdijk

Zeven ongelukken in zeven weken tijd. In de laatste maanden gaat het steeds vaker mis op de Zuiderdijk bij Venhuizen, waarbij afgelopen dinsdag een motorrijder zelfs met een kraan uit de berm gehaald moest worden. Voor de Werkgroep Zuiderdijk is de maat vol. Zij pleiten voor een algeheel verbod voor gemotoriseerd verkeer, met uitzondering voor mensen die aan de dijk wonen. "Het is niet de vraag óf, maar wanneer er een keer een dode gaat vallen."  

Motoren passeren fietsers op de Zuiderdijk in Venhuizen - Foto: Actiegroep Zuiderdijk

De 76-jarige Rein Duijts en zijn vrouw wonen al 40 jaar naast de Zuiderdijk bij Venhuizen. In de laatste jaren zien zij steeds vaker dat auto's en ook motoren met veel te hoge snelheden over de dijk rijden. "Het zijn niet alleen motoren, maar ook automobilisten. Soms gaan ze harder dan 120-130 kilometer per uur", vertelt hij. "Dat is levensgevaarlijk."

Ook bij het ongeluk met een motorrijder van afgelopen dinsdag werd er volgens Duijts veel te hard gereden. "We zaten in de tuin toen we drie motoren met hoge snelheid langs hoorden komen. Mijn vrouw en ik keken elkaar aan en even later hoorden we ook politie en de ambulance", blikt hij terug. De motor was uit een bocht gevlogen, waar volgens hem bijna iedere week iemand in het hek belandt. "Dat gaat dan stuk en de gemeente kan het hek niet altijd op tijd repareren."

Algeheel verbod voor gemotoriseerd verkeer

Reden voor de Werkgroep Zuiderijk om actie te ondernemen. Als het aan Duijts en zijn werkgroep ligt, wordt het  opgeheven weekendverbod voor motoren weer ingesteld. Maar het liefst gaan ze nog een stap verder.

Zo moet er een verbod komen voor al het gemotoriseerde verkeer op de Zuiderdijk. Dat moet gelden voor het stuk tussen Venhuizen, bij de Oostergouw, en het gemaal. "Bij het gemaal heb je een weg onder de dijk waar je overheen kunt rijden", aldus Duijts.

Tekst gaat verder onder de foto.

De motorrijder kon niet met een brancard naar boven getild worden - Foto: Inter Visual Studio / Danielle Rood

"Voetgangers en fietsers worden soms bijna letterlijk van de dijk afgereden. De Zuiderdijk is daarbij keurig onderhouden, waardoor er geen kuilen of hobbels in de weg zitten. Dat nodigt uit om snel te rijden", legt hij uit. "Het is het mooiste stukje in West-Friesland waar met hoge snelheid overheen 'gescheurd' wordt. We zien vaak ook mensen bij ons van de dijk afkomen, omdat ze het gewoon niet meer veilig vinden."

Oproep om gevaarlijke situaties te melden

De werkgroep heeft eerder aan de bel getrokken bij de gemeente Drechterland en wilde het gesprek aangaan met de verantwoordelijke wethouder. "Maar die heeft ons verteld dat onze voorgestelde maatregelen wat opportuun zijn", zegt Duijts. "De wethouder wil eerst zelf onderzoek doen en kijken wat de effecten van eventuele maatregelen zijn."

Een flinke tegenvaller, aldus Duijts. "Want wij zien dagelijks wat er gebeurt en hoe het fout gaat." Daarom roept de werkgroep op om niet alleen ongelukken, maar ook onveilige situaties te melden bij de gemeente. "Het is een recreatieve dijk, die niet geschikt is voor verkeer om zo hard op te rijden. Het is niet de óf, maar wanneer er een keer een dode gaat vallen."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]