Ga naar Content

Uithoornaars ongerust over invoer recycletarief: "Gewoon in een andere wijk neerzetten"

Afvalbergen op straat: daar vrezen Uithoornaars voor nu zij moeten gaan betalen voor iedere worp in de ondergrondse vuilcontainer. Maar de gemeente denkt dat de afvalpas en het recycletarief een uitkomst zijn. Uiteindelijk zou niet alleen de hoeveelheid restafval minder worden, maar ook de afvalstoffenheffing niet langer stijgen.

Uithoornaars moeten even wennen aan de nieuwe afvalpas - NH Nieuws

Hoewel het recycletarief pas vanaf 1 januari 2025 geldt, hebben alle Uithoornse huishoudens inmiddels een afvalpas gekregen. Ook zijn de ondergrondse containers sinds deze maand allemaal afgesloten. Dat zorgt voor een hoop onrust, ziet Marije van Unen, die vanaf haar werkplaats op de afvalbak voor haar huis uitkijkt. 

"Ik zie veel discussies tussen mensen die het belachelijk vinden en niet goed begrijpen waarom." Ze merkt ook dat mensen hun afval - zelfs nu het nog gratis is - maar naast de container neerzetten en daar soms op worden aangesproken. "Laatst liep zo'n discussie heel erg uit de hand. "Wanneer buren iemand met een afvalzak zien fietsen worden er volgens Marije grappen gemaakt: "'Die gaat het in een andere wijk neerzetten', zeggen we dan."

'Overal afval'

Ook op sociale media laten mensen van zich horen: "Nou dat wordt troep ernaast zetten voor aso's", schrijft iemand onder een post van de gemeente over de afvalpas. Een ander reageert: "We gaan dus meer geld betalen en vinden dan overal afval en wat dat allemaal met zich meebrengt (ratten, insecten)." 

Lees ook

Uithoorn is een van de gemeentes die gelooft door de invoer van diftar (gedifferentieerde tarieven) de restafvalberg te kunnen verkleinen. De afvalstoffenheffing bestaat bij die regeling uit een vast en een variabel deel.

De hoogte van het variabele bedrag is afhankelijk van het aantal openingen van de ondergrondse afvalcontainer. Hoe beter je je afval scheidt, hoe minder restafval je overhoudt en hoe minder je dus hoeft te betalen. Vooral in West-Friesland is in veel gemeentes diftar ingevoerd.

Invloed voor inwoners

"De inzamelingskosten van restafval blijven stijgen. Dat komt onder andere doordat de rijksbelasting op de CO2-heffing en verbranding van restafval blijft stijgen. De gemeente heeft daar geen invloed op", legt afvalwethouder Ferry Hoekstra uit waarom het Uithoornse beleid volgens hem moest veranderen. "Met deze maatregelen willen we de inwoners in de gelegenheid stellen om invloed te kunnen uitoefenen door de de hoeveelheid restafval die ze aanbieden en het scheiden van het afval. De afvalstoffenheffing zal dan uiteindelijk minder stijgen."

Het zal dus gaan lonen om zoveel mogelijk restafval in één keer weg te gooien, maar daar zien vooral senioren tegenop, vertellen zij tegen NH. "Ik vind het helemaal niks", vertelt de 85-jarige Maria Looy die nu bijna dagelijks met de inhoud van haar vuilnisbak naar de ondergrondse container loopt om het weg te gooien. "Met een grote zware zak lopen lukt haar helemaal niet", legt dochter Heidi uit. Ze is dan ook bang dat haar moeder in totaal meer moet gaan betalen.

"Ik hoop dat buren, vrienden en familie ouderen uit de brand helpen"

wethouder van Uithoorn Ferry Hoekstra

Hoekstra geeft toe dat de invoer van iedere nieuwe maatregel voor de ene groep voordeliger uitpakt dan voor de andere. "Voor ouderen kan het inderdaad lastiger zijn om een hele grote zak naar de afvalcontainer te brengen. Het is wel zo dat we juist de zware onderdelen eruit willen halen: GFT, glas, papier en karton. Dat kunnen zij altijd gratis inleveren. Daarnaast hoop ik ook dat buren, vrienden en familie hen helpen als het echt een probleem wordt." Voor honden- en kattenpoep en zwerfafval komt daarnaast ook een speciale gleuf in de afvalcontainer.

In het begin meer bijplaatsingen

En de gevreesde afvalbergen? Die zullen volgens Hoekstra steeds kleiner worden. "Van andere gemeentes weten we dat je in de beginperiode meer bijplaatsingen van afval gaat zien. Daar zullen we actiever op gaan handhaven, maar we gaan ook mensen helpen. Waardoor komt dat nu?" 

Genoeg Uithoornaars staan dan ook achter het nieuwe afvalbeleid. "Het geld om afval te kunnen scheiden zal toch ergens vandaan moeten komen. Misschien beweegt het meer mensen om afval te gaan scheiden", zegt Uithoornaar Florian Lloyd hoopvol. 

Toch zijn er ook gemeentes die ervoor kiezen om de bewoners niet meer te belasten met het scheiden van afval, maar het voortaan zelf op het afvaldepot te doen, meldt de NOS. De gemeentes Hilversum en Amsterdam doen dat bijvoorbeeld. "Dat zijn wij voorlopig niet van plan", verzekert Hoekstra. 

Meer over de afvalstoffenheffing

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]