Ga naar Content

Oproep om 'lelijk eendje' station Beverwijk te behouden: "Er is al zoveel gesloopt"

De één ziet station Beverwijk als een lelijk eendje, maar erfgoedorganisaties uit de buurt zien de zwaan die het was en weer kan worden. Tot de schrik van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland, Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap dreigt een deel van de stationsgebouwen verloren te gaan aan nieuwbouw. In een brief vragen ze de gemeente de gebouwen in originele staat te behouden. Wim Sprengers namens hen: "Er is al zoveel gesloopt."

Oproep: station Beverwijk gemeentelijk monument - NH Nieuws

Donderdag verstuurden Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap de brief. Daarin vragen ze het station uit 1960 tot gemeentelijk monument te verklaren.

Sprengers: "Toen was het een baanbrekend station met grootstedelijke allure. Het was één van de eerste in Nederland met een restaurant en winkels. Bovendien hoefde je niet door een hoofdgebouw naar de perrons. Pas later zag je dat ook op andere plekken. We willen graag dat het originele ontwerp meegenomen wordt in de nieuwe plannen. De status 'gemeentelijk monument' is een middel om dat te doen."

Meer nieuws uit de IJmond

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.