Ga naar Content

Zwaagdijk huilt na verwoestende brand: "Hier gaat een stuk dorpsgeschiedenis verloren"

Terwijl zijn boerderij in Zwaagdijk-West volledig afbrandde, kwam bewoner Marcel vrijdagavond met trillende handen bij de buren. Of ze misschien wat brokjes hadden, want hond Bobby had nog niet gegeten. Twaalf uur later is het aanzicht van de woning triest: van de machtige stolpboerderij is na de vernietigende brand niets meer over. 

Van de boerderij is niets meer over - Foto: NH Media

De postbode maakt een foto, een voorbijganger stapt zaterdagochtend op de getroffen boerderij af. "Wat een trieste bedoening", zegt ze met haar hand voor haar mond. "Vreselijk voor de bewoners. Veel dingen in het leven zijn te koop, maar je herinneringen niet."

De brand brak aan het begin van vrijdagavond uit en ondanks de inzet van verschillende brandweerkorpsen uit de regio was de boerderij met rieten kap niet te redden. Er kwam veel rook vrij, die in de wijde omgeving was te zien. Bewoners Marcel en Marianne bleven ongedeerd, net als hondje Bobby.

'Je hebt helemaal niets meer'

Buurman August Karsten en dochter Jacqueline drinken zaterdagochtend een kop koffie. Het onderwerp van gesprek: de brand. August woont al 54 jaar op dezelfde plek en hij en zijn dochter kennen het getroffen stel goed. "Mensen van tegen de 80", weet Jacqueline. "Ze woonden er 19 jaar. Gelukkig konden ze afgelopen nacht in een hotel in Hoorn worden opgevangen, want waar moet je heen? Je hebt ineens helemaal niets meer..."

Tekst gaat verder onder de foto

Er was geen houden aan - Foto: Inter Visual Studio / Danielle Rood

Terwijl de brandweer vrijdag alles in het werk stelde om de schade te beperken, kwam Marcel langs bij de buren. Jacqueline was ook toen bij haar vader. "Zijn handen trilden, hij was in shock. Maar Bobby - hun Jack Russel - had nog niet gegeten, dus hij vroeg wat brokjes. Ik heb hem de hele zak maar meegegeven. Verder kun je weinig doen, het is verschrikkelijk."

Blussen met een tuinslang

De brand is waarschijnlijk ontstaan door kortsluiting. "De vonken sprongen uit de meterkast", heeft August vernomen. "Marcel heeft nog geprobeerd te blussen met een blusdeken en later stond hij nog met een tuinslangetje te sproeien, maar dat hielp niet. Als zo'n rieten dak gaat branden, is er geen houden aan."

Met het verlies van de boerderij gaat er een stukje Zwaagdijker geschiedenis verloren. "Destijds was dat het eerste huis met een televisie. Dus het halve dorp keek daar voor het eerst tv. Later zat er een winkeltje in", weet August. Zijn dochter schudt nog maar eens het hoofd. "Marianne schildert, alle schilderijen zijn ook weg. Ze hebben helemaal niets meer. Geen herinneringen, geen jeugdfoto's of foto's van je ouders."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]