Ga naar Content

Buurt in Bovenkarspel klaar met slachtoffer van overval: "Straks een handgranaat"

Helemaal klaar zijn ze met hun buurman, nadat hij afgelopen nacht zelf slachtoffer werd van een woningoverval. Het is niet het eerste incident bij de woning aan de Brilliant Starstraat in Bovenkarspel en voor meerdere buurtbewoners is de maat nu vol. "Onze veiligheid staat op het spel." 

De politie doet onderzoek in Bovenkarspel - Foto: Inter Visual Studio / Danielle Rood

Stuk voor stuk hebben de buren er een onrustige nacht op zitten. In de nacht van zondag op maandag vond in hun straat een woningoverval plaats. Bij het incident zou ook zijn geschoten  en één persoon raakte lichtgewond. Vier personen zijn even later door de politie aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. In de auto werden spullen van de slachtoffer aangetroffen.

Aan het begin van de middag zijn rechercheurs nog altijd bezig met forensisch onderzoek in de woning waar drie personen wonen, onder meer met een speurhond. Eerder werd de buurt ook verkend met een drone. 

'Pang, glasgerinkel en geschreeuw'

In ieder geval vier buren belden vannacht met 112, vlak nadat ze werden gewekt door gestommel of erger. "Ik hoorde 'pang', daar schrok ik wakker van", zegt een buurman. "Daarna hoorde ik glasgerinkel, geschreeuw en er werd gevochten. Ik zag er twee via de achterkant over het dak ontsnappen en zag dat één van hen een groot pistool bij zich had."

Een andere buurvrouw belde ook met het alarmnummer, nadat ze geluid hoorde. "Er werd gesproken in een taal die ik niet kende, ik denk iets van Arabisch. Daarna bleef het stil, dat vond ik het engste. Ik dacht: 'Straks ligt hij daar op de grond dood te bloeden...' Ik durfde ook niet meteen naar buiten te gaan."

'Troep door de wc spoelen'

Opmerkelijk was dat toen de politie bij de getroffen woning arriveerde, deze volgens de buurt niet werd binnengelaten. "Er werd geroepen: of jij doet de deur open of wij doen het!", hoorde een buurvrouw. Een woordvoerder van de politie kan dat niet bevestigen, maar weet wel dat de poort in de achtertuin is geforceerd om de tuin te kunnen betreden. "Hij moest waarschijnlijk eerst de troep (drugs) nog door de wc spoelen, denk ik", klinkt het een halve dag later op straat, als buren met elkaar napraten over het de woningoverval in hun straat. 

"We zijn hem liever kwijt dan rijk"

Buren over slachtoffer woningoverval Bovenkarspel

Want de buurt vermoedt dat de overval druggerelateerd is. "Er hangen hier om de haverklap ongure types", weet één van de buren. Daarnaast is er volgens de buurt vaak sprake van ruzie in de woning en zorgt vooral de mannelijke bewoner regelmatig voor overlast. "Je wordt er gek van. Kijk, wat hij allemaal uitspookt, moet hij zelf weten. Maar nu is het klaar. Ons woongenot en veiligheidsgevoel worden aangetast."

Verschillende buren hebben vandaag een mail gestuurd naar de woningcorporatie om een klacht tegen de bewoner in te dienen. De boodschap is duidelijk: "We zijn hem liever kwijt dan rijk."

De overval zorgt voor angst in de straat, die bestaat uit rijtjes sociale huurwoningen. "Als het om iets van een ripdeal gaat en het is afgelopen nacht niet gelukt, dan komen ze terug. En dan ligt er de volgende keer misschien wel een handgranaat voor de deur. Daar zijn we wel bang voor."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]