Ga naar Content

Meer kinderen dan stoeltjes: Spaarndamse basisscholen worstelen met aantal aanmeldingen

De Spaarndamse klaslokalen barsten uit hun voegen. De bevolking van het dorp verjongt de afgelopen jaren, mede door de bouw van de nieuwe woonwijk SpaarneBuiten. Om alle nieuwe basisschoolkinderen een plek in het dorp te kunnen bieden, bouwt de Adalbertusschool er zelfs twee lokalen bij. Ouders maken zich zorgen, want kunnen hun kinderen in de toekomst nog wel in het dorp naar school?

De al zo populaire Adalbertusschool vangt ook kinderen op van een andere gesloten school - Foto: NH Media

Voor de zoon van Yvette Kol-Molenaar was nog net een plekje op de Adalbertusschool, maar lang spande het erom. "In december kregen we te horen dat er een loting zou zijn. Toen zijn we met man en macht in actie gekomen en hebben we met een aantal andere ouders een groepsapp opgezet", vertelt ze.

Het liep uiteindelijk goed af, alle kinderen die zich bij de school meldden kunnen er komend schooljaar terecht. Maar door de bouw van de woonwijk SpaarneBuiten en de gunstige ligging van het dorp ten opzichte van de vaak onbetaalbare woonplaatsen Haarlem en Amsterdam zal het aantal kinderen de komende jaren verder toenemen. Ook in de gemeenteraad werden er al vragen over gesteld.

"Wat is hier nou aan de hand?"

Ouder Yvette Kol-Molenaar

"Wat is hier nou aan de hand? Mijn ouders, broers en ikzelf gingen hier in het dorp naar school, als mijn kind dat niet zou kunnen zou dat toch raar zijn", zegt Kol-Molenaar verder. "Het is belachelijk. Spaarndam wordt volgebouwd, maar daar wordt verder geen rekening mee gehouden."

Bij de Adalbertusschool zagen ze de drukte al een tijdje aankomen, wordt duidelijk in een gesprek met directeur Ilja Booms. "We wisten dat SpaarneBuiten gebouwd zou worden, dan kan je deze ontwikkeling wel een beetje aan zien komen", legt zij uit.

Om zoveel mogelijk kinderen een basisschool in het dorp te bieden wordt ook samengewerkt met de school aan de Haarlemse kant van de sluis, De Spaarneschool. "Ik vind dat als je in Spaarndam woont, je ook in het dorp naar school moet kunnen", vertelt Booms.

Uitbreiding met extra lokalen

Een geluk voor de Adalbertusschool is dat er bij de bouw van het schoolgebouw, vijftien jaar geleden, met enige groei rekening is gehouden. Er is ruimte op het terrein twee extra lokalen. Die worden de komende maanden gebouwd. "Ik begrijp dat er zonder die lokalen twintig kinderen naar Haarlem hadden moeten gaan", zegt ouder Kol-Molenaar.

De populariteit van de Spaarndamse basisscholen staat in opvallend contrast met de Sint Franciscusschool, in het naastgelegen Haarlemmerliede. Die houdt er juist deze zomer na 104 jaar mee op, mede door een gebrek aan aanmeldingen. Pogingen tot fusies met andere scholen liepen op niets uit. Een deel van de leerlingen wordt overgenomen door de Spaarndamse scholen, wat daar voor nog vollere lokalen zorgt.

Vader Mark Hofmans woont tussen Spaarndam en Haarlemmerliede in en adviseerde bezorgde ouders om ook eens bij de Franciscusschool te gaan kijken, 'maar de volgende dag was 'ie al dicht'. "Nieuwe kinderen hebben het nu moeilijk. Je wil gewoon in het dorp naar school, want stel je voor dat je als enige van je vriendjes en vriendinnetjes naar een andere school moet?"

Schooldirecteur Booms geeft aan dat met de twee nieuwe lokalen de Adalbertusschool er in ieder geval weer even tegenaan kan, maar ouders zoals Hofmans vragen zich af hoe lang dat zo zal blijven als de overheid verder niet ingrijpt: "Het is voor nu opgelost, maar ik weet zeker dat de volgende lichting weer problemen gaat opleveren."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]