Ga naar Content

"Ze was nog maar een kind", OM wil cel en contactverbod voor seksdate met minderjarige

Het Openbaar Ministerie wil dat verdachte Nino K. een jaar de cel in gaat voor een seksafspraak die hij in 2021 zou hebben gehad met twee Hoofddorpse meisjes. De toen 14-jarigen spraken online met hem af. De inmiddels 30-jarige verdachte zegt met slechts een van hen het bed te hebben gedeeld, en dat er bovendien geen sprake was van dwang.

De zitting vond plaats bij de rechtbank in Haarlem - Foto: ANP

De verdachte, geboren in Bosnië, sprak via Snapchat op 18 december af met de meisjes in een huurwoning in Hoofddorp. Hij had daar seks met in ieder geval een van hen, verklaarden zowel de verdachte als de betreffende tiener zelf. Bij die afspraak zou het niet blijven, ook later die maand spraken de twee nog af.

De lezingen over het tweede meisje lopen veel sterker uiteen. Zij wilde, in tegenstelling tot haar vriendin, geen verklaring afleggen bij de politie. Uit verklaringen van anderen zou blijken dat ook zij met de verdachte had afgesproken en seks met hem zou hebben gehad, waar hij mee stopte toen zij aangaf pijn te voelen. Ook later zou ze nog met hem hebben afgesproken, onder druk van een belastende video die de verdachte zou hebben gemaakt.

Verbaasd over tweede meisje

K. ontkent dit met klem. Hij zou verbaasd zijn geweest dat er een tweede persoon mee was gekomen op 18 december, en haar bovendien niet hebben aangeraakt omdat 'ze er een beetje bang uitzag'. Tijdens de seks met het eerste meisje zou zij met haar kleding aan op een bank hebben gezeten. Een tweede afspraak zou er nooit zijn geweest, en de video zou niet bestaan.

Voor de verschillende strafbare feiten eist de Officier van Justitie in totaal 18 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk. Bovendien wil hij een proeftijd van 3 jaar en een contactverbod opleggen aan de verdachte. Voor (penetratieve) seks met een minderjarige kan maximaal 4 jaar cel worden opgelegd.

"Als een kind dat niet kan zwemmen vraagt om haar in het water te gooien, doe je dat toch ook niet"

Slachtofferverklaring van een van de moeders

Tijdens de zitting in Haarlem wilde de rechter onder andere weten of K. op de hoogte was van de leeftijd van de twee. "Ik heb niet gevraagd hoe oud ze waren, maar dat deed ik niet bewust. Ze presenteerden zich op een manier waardoor ik dacht dat ze 17 of 18 waren. Bovendien waren ze heel erg communicatief, het leek niet hun eerste keer te zijn [dat ze een seksafspraak hadden, red.]", vertelt hij via een tolk.

Een slachtofferverklaring van de moeder van de tweede tiener werd door hun advocaat voorgelezen: "Ze was nog een kind dat niet kon overzien wat de gevolgen van haar daden zouden zijn. Toch heb jij er voor gekozen seksuele handelingen bij haar te verrichten. Als een kind dat niet kan zwemmen vraagt om haar in het water te gooien, doe je dat toch ook niet?" Het meisje heeft in de jaren na het incident therapie gevolgd en zou nog steeds erg bang zijn om de verdachte tegen te komen.

Zwanger raken

De advocaat van K. vraagt om vrijspraak van alle beschuldigingen. Wat betreft het eerste meisje benadrukt hij dat zij vrijwillig met de man zou hebben afgesproken en dat ze dat bovendien uitvoerig met het tweede meisje zou hebben besproken. Ze zou tegenover haar ook de hoop hebben uitgesproken om zwanger te raken. Van dwang was volgens de advocaat dus geen sprake.

Door botsende verklaringen over de betrokkenheid van de tweede tiener vindt de advocaat dat niet bewezen kan worden dat hier sprake is geweest van verrichte seksuele handelingen. Ook de Officier van Justitie erkent dat het ontbreken van een politieverklaring van het meisje 'de waarheidsvinding niet ten goede komt'. De advocaat van K. noemt in zijn slotpleidooi het niet navragen van de leeftijd van de meisjes een 'verschrikkelijke fout'.

Over twee weken, op 13 augustus, doet de rechter uitspraak in de zaak.

Ander nieuws uit Haarlemmermeer

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]